Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Μάριος Βαρότσης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Μάριος Βαρότσης

Ο πρώτος από τους 30 κατηγορούμενους στην υπόθεση του ΤΤ αρνήθηκε τις εις βάρος του κατηγορίες - Σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης του Άγγελου Φιλιππίδη.

Χρηματική εγγύηση 300.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα, καθώς και υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα επέβαλε ο ανακριτής στο στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Μάριο Βαρότση για να αφεθεί ελεύθερος.

Ο πρώτος από τους συνολικά 30 κατηγορούμενους για την υπόθεση των επισφαλών δανείων που απολογήθηκε στον ανακριτή και που ήταν ανάμεσα στους επτά κατηγορούμενους για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της απιστίας, απάτης και συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο κατηγορούμενος παρέδωσε στον ανακριτή κ. Ανδρεάδη απολογητικό υπόμνημα 70 σελίδων, στο οποίο φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες. Υποστηρίζει δε ότι όταν χορηγήθηκαν τα επίμαχα δάνεια η οικονομική εικόνα της χώρας ήταν εντελώς διαφορετική και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορούσε να προεξοφλήσει ότι δεν θα εξυπηρετηθούν.

Διαβάστε ακόμη: Πόρισμα – «φωτιά» για το ΤΤ

Στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο κ. Βαρότσης εμφανίζεται να ήταν ένα από τα τρία στελέχη της τράπεζας που εισηγήθηκαν την εξαγορά του 50% της Bestline, εταιρείας συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά, από το ΤΤ, για την υλοποίηση προγράμματος πιστωτικών καρτών.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα η εν λόγω εξαγορά ζημίωσε το ίδρυμα με περισσότερα από 138 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο κατηγορούμενος συμμετείχε σε υποεπιτροπή Αξιολόγησης Επενδύσεων, η οποία το 2009 βεβαίωσε ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις συμφερόντων του κ. Κοντομηνά εμφανίζουν «ικανοποιητική εικόνα» με «αποδεκτό κίνδυνο», χωρίς ωστόσο να παραθέτουν τους σχετικούς δείκτες.

Ο κ. Βαρότσης, τέλος, εμπλέκεται και στις χορηγήσεις επισφαλών δανειοδότησεων στους επιχειρηματίες Λαυρέντη Λαυρεντιαδη και των καταζητούμενων Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα.

Διαβάστε ακόμη: Στις τουρκικές φυλακές Μάλτεπε ο Φιλιππίδης μέχρι νεωτέρας

Αύριο Τρίτη ο ανακριτής αναμένεται να λάβει απολογία από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος επίσης έχει συλληφθεί και νοσηλεύεται από την περασμένη εβδομάδα φρουρούμενος με λοίμωξη του αναπνευστικού σε ιατρικό κέντρο της Αθήνας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του ΤΤΧαράλαμπος Γιαγκούδης και Φωτεινή Κρέστα.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης του κατηγορούμενου Άγγελου Φιλιππίδη, ο οποίος συνελήφθη με διεθνές ένταλμα και κρατείται στις φυλακές Μάλτεπε της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης όλα εκείνα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση του Άγγελου Φιλιππίδη και αυτό με τη σειρά του τα αποστέλλει στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να μεταφραστούν στην τουρκική γλώσσα. Στη συνέχεια, τα έγγραφα θα επιστραφούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα τα διαβιβάσει στις δικαστικές Αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να εκτελεστεί η δικαστική απόφαση για την έκδοση του Άγγελου Φιλιππίδη στη Ελλάδα.

Την επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση του Ά. Φιλιππίδη στην Ελλάδα ζήτησε, με έγγραφη αίτηση, που υπέβαλε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εκδόσεων Ιωάννη Αγγελή, ο συνήγορος τού πρώην προέδρου του ΤΤ, Αθανάσιος Βαρλάμης. Ο κ. Βαρλάμης προσκόμισε στον εισαγγελέα Εφετών ολόκληρο το ιστορικό της υπόθεσης και το εισιτήριο επιστροφής στην Ελλάδα, που είχε εκδώσει ο εντολέας του πριν να συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα τού δήλωσε εγγράφως, προκειμένου να ενημερωθεί ο Τούρκος εισαγγελέας, ότι ο κ. Φιλιππίδης παραιτείται κάθε ένδικου δικαιώματος που έχει, ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι διαδικασίες.

Ακόμη ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός βρίσκεται στο Λονδίνο για την υπόθεση εντοπισμού του ζεύγους Γριβέα, που κατηγορούνται για δανεισμό περίπου 17 εκατ. ευρώ χωρίς να δώσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις. Το ζεύγος, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένο να παραστεί στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη: Ανοίγει ο κύκλος των απολογιών για το ΤΤ