Έλενα Κουντουρά: Ενάμιση εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες θα επισκεφτούν την Ελλάδα το 2018

Έλενα Κουντουρά: Ενάμιση εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες θα επισκεφτούν την Ελλάδα το 2018

Χρονιά-ρεκόρ αναμένεται να είναι η φετινή για τη χώρα μας, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού. 

«Η Ελλάδα έχει φτιάξει ένα πολύ καλό προφίλ στην παγκόσμια τουριστική αγορά και αυτό αντικατοπτρίζεται  στα περίπτερα μας στις διεθνείς εκθέσεις, τα οποία πλημμυρίζουν από κόσμο», ανέφερε η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, στο πλαίσιο γνωριμίας του νέου Γ.Γ.  του ΕΟΤ, κ. Κωνσταντίνου Τσέγα με εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Η Υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία της λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο και ο ΕΟΤ έχουν επενδύσει πολύ στην αγορά της Κίνας και πως τώρα δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών, αφού κατάφεραν σε μικρό χρονικό διάστημα την αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών, από 20.000 σε 200.000. «Οι κινήσεις που έχουν γίνει δείχνουν πως τελικά η πολιτική μας αποδίδει. Πετύχαμε καλύτερα τουριστικά μερίδια από tour operators και κάναμε συστηματικά ραντεβού με αεροπορικές, συμβάλλοντας στο άνοιγμα νέων προορισμών».

Όπως τόνισε, κάθε χρόνο καταγράφεται αύξηση της τάξης του 15% στα πτητικά προγράμματα, το οποίο λειτουργεί ως δείκτης που εξασφαλίζει μια εικόνα για το τι θα γίνει την επόμενη χρονιά. Εκτίμησε ότι η τουριστική κίνηση θα κινηθεί ανοδικά κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, και πως η τρέχουσα χρονιά θα κλείσει με επιπλέον ενάμιση εκατομμύριο τουρίστες.

«Η κρουαζιέρα αναβαθμίζεται. Υπάρχει ζήτηση με την επιστροφή της Τουρκίας, στοιχείο που μας κάνει να αναθαρρήσουμε. Η αύξηση από τρίτες αγορές  είναι ακόμα πιο μεγάλη, με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από πέντε σε εννέα μήνες να αποτελεί γεγονός».

Πρόσθεσε πως έχουν αυξηθεί κατά 30% στη χώρα μας τα καταλύματα τεσσάρων και πέντε αστέρων και αναγνώρισε ως δυνατό «χαρτί» τον ιαματικό τουρισμό, με την αιτιολογία ότι μπορεί να λειτουργήσει ως πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη επενδύσεων, κυρίως στο κομμάτι της θαλασσοθεραπείας.

Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, η κ. Κουντουρά, τη χαρακτήρισε ως χρονιά-ρεκόρ, υπογραμμίζοντας πως η πληρότητα άγγιξε τις εορταστικές περιόδους το 70% και το καλοκαίρι το 90%.

Τέλος, αναφερόμενη στους Δορυφόρους Λογαριασμούς Τουρισμού τόνισε ότι ήδη έχει γίνει επεξεργασία των στοιχείων του 2015 και 2016 και έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του 2017, κάτι που θα δώσει αξιοπιστία στα στατιστικά στοιχεία για τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού.