Η Ελλάδα ανέβηκε θέσεις στη λίστα της διεθνούς κατάταξης ανταγωνιστικότητας

Η Ελλάδα ανέβηκε θέσεις στη λίστα της διεθνούς κατάταξης ανταγωνιστικότητας

Στην 81η θέση η χώρα μας διεθνώς – Δείτε ποιες χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. 

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά η Ελβετία κατέλαβε την πρώτη θέση στη διεθνή λίστα κατάταξης της ανταγωνιστικότητας, ενώ ακολούθησε η Σιγκαπούρη.

Επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία ήταν μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών όσον αφορά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους κατά το τελευταίο έτος.

Η ετήσια κατάταξη δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στη Γενεύη.

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ ήρθαν στην τρίτη θέση λόγω των καινοτόμων επιχειρήσεων και των ισχυρών ιδρυμάτων όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που φιλοξενεί την ετήσια συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών στην ελβετική πόλη του Νταβός. Από την περυσινή κατάταξη οι ΗΠΑ κατάφεραν να ξεπεράσουν τη Φινλανδία καθώς και τη Γερμανία οι οποίες υποβαθμίστηκαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Οι βελτιώσεις στον τομέα της καινοτομίας ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ιαπωνία ανέβηκε τρεις θέσεις στη φετινή λίστα.

Η Γερμανία θα πρέπει να βελτιώσει την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας για τους αλλοδαπούς και τις γυναίκες όπως προειδοποίησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προσθέτοντας ότι η πρόσφατη εισαγωγή ενός ελάχιστου μισθού θα μπορούσε να κάνει την αγορά εργασίας λιγότερο ευέλικτη. Το Χονγκ Κονγκ, η Ολλανδία, η Βρετανία και η Σουηδία κλείνουν τον κατάλογο των 10 πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του πλανήτη.

Αλλά και χώρες της Ευρώπης που είναι σε κρίση όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα ανέβηκαν σημαντικά στην 36η και 81η θέση αντίστοιχα, λόγω των φιλόδοξων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων τους.

Η Ρωσία ανέβηκε από την 64 στην 53 θέση αλλά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προειδοποίησε ότι οι περαιτέρω κυρώσεις κατά της χώρας εξ αιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα μπορούσαν να βλάψουν την ανταγωνιστικότητα της, καθώς και τους εμπορικούς της εταίρους. Η Ινδία υποχώρησε στις 71η θέση εφέτος, που είναι η χαμηλότερη μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών ενώ η Τουρκία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία έχασαν επίσης έδαφος.