Η Ελλάδα αποκτά τη δική της διεθνή πλατφόρμα crowdfunding

Η Ελλάδα αποκτά τη δική της διεθνή πλατφόρμα crowdfunding

Το Winners Fund έρχεται να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία του το WinnersFund, η πλατφόρμα crowdfunding που φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο χρηματοδότησης και εξωστρέφειας για ελληνικές νέες καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.

To WinnersFund αποτελεί έναν ψηφιακό τόπο συνάντησης ιδιωτών και επιχειρήσεων με την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα. Δίνει την ευκαιρία στον καθένα να επενδύσει στην καινοτομία μέσω μιας απλής online διαδικασίας, και στις επιχειρήσεις να συγκεντρώσουν κεφάλαια και ξεκινά την λειτουργία του με νέες επιχειρηματικές ιδέες με υψηλό βαθμό καινοτομίας, οι οποίες αναζητούν χρηματοδότηση. Πρόκειται για τις Spreeade Hipp και Φάρμα Δοξάτου.

«Στην Ελλάδα δεν λείπουν οι ιδέες αλλά τα κεφάλαια. Δεν είναι τόσο η κρίση που οδήγησε στην υιοθέτηση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου όπως το crowdfunding, αφού ως έννοια ήταν άγνωστη στην ελληνική αγορά. Τα πάντα στηριζόταν σε ένα τραπεζοκεντρικό μοντέλο που χορηγούσε δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ οι “επιχειρηματικοί άγγελοι” δεν είχαν καν κάνει την εμφάνισή τους», τόνισε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο Κωνσταντίνος Παρίσσης, Υπεύθυνος για τη Διεθνή Στρατηγική του WinnersFund.

«Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε μέσα στην κρίση και που τίθεται σε λειτουργία μέσα σε αυτή. Είμαστε φανατικοί με την υποστήριξη νέων ιδεών. Δεν μιλάμε για μια τοπική πλατφόρμα αλλά για μια καινοτόμα πλατφόρμα σχεδιασμένη κατά τα διεθνή πρότυπα που θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση σε Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία. Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Το WinnersFund εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θεσμό του επιχειρηματικού crowdfunding, δίνοντας έτσι διέξοδο σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία σε ελληνικές ιδέες που δεν έχουν πρόσβαση στις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης.

Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικές καινοτόμες ιδέες στις οποίες δε θα είχαν την πρόσβαση χωρίς το WinnersFund. Η ειδοποιός διαφορά του από άλλα εργαλεία χρηματοδότησης είναι ότι πρόκειται για ένα αμιγώς επαγγελματικό εργαλείο που απευθύνεται όχι μόνο σε startups αλλά και σε μεγαλύτερου μεγέθους εταιρείες υπό τον όρο να μην είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Επί της ουσίας μιλάμε για ένα equity crowdfunding, αφού οι χρηματοδότες μπορούν να λάβουν μετοχές που θα τους αποφέρουν κέρδη στο μέλλον. Σημειώνεται πως σε αυτή την περίπτωση το μέγιστο ποσό που έχει το δικαίωμα να ζητήσει μια επιχείρηση χωρίς την έγκριση ενημερωτικού δελτίου είναι 100.000 ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό στη Βρετανία ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ.

Το Winners Fund αποτελεί αναμφίβολα μέρος μιας διεθνούς τάσης και όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία έρευνας που παρουσίασε ο Γιάννης Τσακίρης, Business Development Manager του WinnersFund, σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν 22 εκατομμύρια εταιρείες που δυνητικά θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν, με τις εκτιμήσεις για το 2014 να κάνουν λόγο για χρηματοδότηση της τάξης των 8 δισ. ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει σήμερα η Αμερική και η Ευρώπη με τα ποσά να αγγίζουν αντιστοίχως τα 1,6 δισ. δολ. και τα 945 εκατ. δολάρια. Ο κ. Τσακίρης πρόσθεσε δε πως τα επόμενα χρόνια η αγορά που θα απασχολήσει στο κομμάτι του crowdfunding είναι αυτή της Αφρικής.

«Έχουμε ιδέες αλλά το πρόβλημά μας είναι ότι δεν γνωρίζουμε πώς να τις κάνουμε πράξη. Σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής είναι εκείνος που θα κρίνει τη χρηματοδότηση ή όχι μιας επιχείρησης. Το “Winners” στο λογότυπο της εταιρείας δεν αναφέρεται σε εμάς, αλλά σε όσους μπουν στην πλατφόρμα και δημιουργήσουν νέα προϊόντα και θέσεις εργασίας. Ξεκινώντας από 20 ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει οτιδήποτε επιθυμεί και εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε την προστασία των επενδυτών», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του WinnersFund, Γιάννης Ξανθάκης.

Όπως έγινε γνωστό, τη χρονιά που μας πέρασε και μεσούσης της κρίσης, 3.600 Έλληνες επενδυτές έδωσαν στο Kick Starter το ποσό των 600.000 δολαρίων, διώχνοντας σημαντικά κεφάλαια προς την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στόχος του Winners Fund είναι να ενισχυθούν οι ελληνικές εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το WinnersFund, στον έναν μήνα που δέχεται προεγγραφές, έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από δέκα νέες επιχειρηματικές ιδέες κατάλληλες για Crowdfunding. Στο σύνολό τους είναι καινοτόμες με σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό, ενώ προέρχονται από πολλές περιοχές της χώρας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δυο αφορούν την παραγωγή ενέργειας, δυο τον πρωτογενή τομέα, τρεις αποσκοπούν στη βιομηχανική κι εμπορική εκμετάλλευση ελληνικών εφευρέσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και δυο προέρχονται από το δευτερογενή τομέα .

Τα επενδυτικά σχέδια
To Spreeade Hipp είναι το πρώτο ελληνικό ισοτονικό αναψυκτικό (sports drink) και το μόνο στον κόσμο με ιπποφαές με πατέντα του OBI. Το ιπποφαές είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς περιέχει υψηλότατη συγκέντρωση σε βιταμίνες και περισσότερα από 190 στοιχεία πολύτιμα για τον οργανισμό.

Το Spreeade Hipp ήδη παράγεται σε μικρές ποσότητες στη Μακεδονία. Η συνταγή του είναι αποτέλεσμα συνεργασίας Ελληνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου κι ενός από τα τρία μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας. Σημαντικό μέρος του ποσού-στόχου της καμπάνιας crowdfunding θα διατεθεί στο Πανεπιστήμιο για τη διεξαγωγή της πρώτης διεθνούς κλινικής έρευνας για το ιπποφαές, υπό την επίβλεψη επιστημονικής ομάδας.

Η Φάρμα Δοξάτου (με έδρα το Δοξάτο Δράμας) φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ολοκληρωμένο μοντέλο της κτηνοτροφικής συμπαραγωγής με πολυκαλλιέργεια. Το μοντέλο είναι ήδη καθιερωμένο στο εξωτερικό λόγω του πολλαπλάσιου οικονομικού και περιβαλλοντικού οφέλους, σε σχέση με τις συμβατικές μονοκαλλιέργειες που επικρατούν στη χώρα μας.

Στην πλήρη του ανάπτυξη, προβλέπει τη βιολογική πολυκαλλιέργεια 500 στρεμμάτων με φρούτα, κηπευτικά, καλαμπόκι και βίκο που θα ταΐζουν 500 αιγοπρόβατα, 10.000 κότες αυγοπαραγωγής και 100-500 χοίρους, όλα ελευθέρας βοσκής. Έχουν ήδη εξασφαλισθεί η κατάλληλη γη με τις απαιτούμενες πάγιες εγκαταστάσεις, ο βασικός εξοπλισμός, το αρχικό ζωικό κεφάλαιο και μεγάλο μέρος των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.