Ελλάδα εναντίον…Τουρκίας σημειώσατε ένα

Ελλάδα εναντίον…Τουρκίας σημειώσατε ένα
SANTORINI, GREECE - JUNE 30: Oia old church with wonderful views to the sea caldera and volcano on June 30, 2015 in Santorini, Greece. Oia typifies the white painted houses of the Cyclades, built directly into niches which are cave houses, on the lip of the volcanic crater, between which are narrow alleys and blue-roofed churches with cupolas.There are many kiosks with souvenirs and several small art galleries, including Art Gallery Oia.The town also has numerous restored churches.There are many kiosks with souvenirs and several small art galleries, including Art Gallery Oia.The town also has numerous restored churches.(Photo by Athanasios Gioumpasis/Getty Images)


Αγαπημένος προορισμός διακοπών για τους Βρετανούς παραμένει η Ελλάδα αντικαθιστώντας την Τουρκία και την Τυνησία.

Τι και αν ο Σεπτέμβριος έκανε και επισήμως την εμφάνισή του υποδηλώνοντας το τέλος του φετινού καλοκαιριού, οι τουρίστες συνεχίζουν ακάθεκτοι τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά. Το ίδιο ενεργοί παραμένουν και όσοι δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς εργάζονται πυρετωδώς για να κλείσουν τα συμβόλαια της επόμενης τουριστικής σεζόν με διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Τα νέα που έρχονται από το ταξιδιωτικό «μέτωπο» των Βρετανών είναι ενθαρρυντικά για τη χώρα μας, αφού σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό οργανισμό Holiday Hypermarket η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες επιλογές παίρνοντας σταδιακά τη θέση της Τυνησίας και της Τουρκίας. Οι Βρετανοί τουρίστες φαίνεται να μένουν ανεπηρέαστοι από την κρίση επενδύοντας σημαντικό μέρος των εσόδων τους σε θέματα αναψυχής και κυρίως σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια. Οι εκτιμήσεις του Holiday Hypermarket κάνουν μάλιστα λόγο για αύξηση εντός του 2016 του αριθμού των Βρετανών τουριστών που θα επισκεφτούν τη χώρα μας, διαψεύδοντας όσους είχαν στοιχηματίσει κατά της Ελλάδας εξαιτίας των οικονομικό-πολιτικών εξελίξεων. Τα capital controls επέφεραν μεν αναστάτωση και ακυρώσεις κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν αλλά δεν επηρεάζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές κινήσεις των Βρετανών ταξιδιωτών.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το Holiday Hypermarket για το α’ εξάμηνο του 2015, ο όγκος των πωλήσεων προς την Ελλάδα εμφανίστηκε αυξημένος κατά 20% περίπου επί των συνολικών πωλήσεών, παραγκωνίζοντας άλλους τουριστικούς προορισμούς. Σύμφωνα με τον Ian Crawford, εκπρόσωπο του Holiday Hypermarket η Ελλάδα ήταν πάντα ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες και το 2014 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για το βρετανικό τουρισμό στην Ελλάδα, με τις αφίξεις των τουριστών στα αεροδρόμια της χώρας να ανέρχονται σε πάνω από 3 εκατομμύρια. «Είναι πολύ ενθαρρυντικό να ακούμε ότι οι Βρετανοί τουρίστες θεωρούν τη χώρα τόσο φιλόξενη όσο δεν ήταν ποτέ πριν.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα παίρνει τη θέση της Τυνησίας και της Τουρκίας για πολλούς ταξιδιώτες και αυτό δε θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει καθόλου τους τουρίστες. Οι πελάτες μας πάντα σπεύδουν να μας πουν πόσο πολύ αγαπούν τη χώρα – το βλέπουμε αυτό κάθε φορά που το αναφέρουμε στα Social Media».

Ο ίδιος προσθέτει όμως πως η αύξηση της ζήτησης ενδεχομένως να συνοδευτεί και από αύξηση των τιμών στα καταλύματα, η οποία μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 15%, αφού ενισχύεται ο ανταγωνισμός για τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα.