Έλληνες: Απαισιοδοξία και ούτε ευρώ στην άκρη….

Έλληνες: Απαισιοδοξία και ούτε ευρώ στην άκρη….
pig money box with golden coins

Μόλις ένας στους δέκα Έλληνες αποταμιεύει - Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν... ατενίζουν το μέλλον με ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Αμετάβλητος, τόσο από πλευράς επιχειρηματικών προσδοκιών όσο και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, παρέμεινε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, στις 98,4 μονάδες από 98,3 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η μικρή επιδείνωση των δεικτών σε κατασκευές, βιομηχανία και υπηρεσίες αντισταθμίζεται από την άνοδο στο λιανικό εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Την ίδια ώρα αυξάνεται το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα ενώ μειώνεται το ποσοστό των Ελλήνων που αποταμιεύουν. Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζεται και το ποσοστό των Ελλήνων που δύνανται να αποταμιεύσουν: Το 92% των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο.

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνεται και τον Νοέμβριο και διαμορφώνεται στις -79,5 (από -78,6) μονάδες. Το 92% (από 89%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 8% (από 10%) τη θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -0,2 και -3,5 μονάδες αντίστοιχα.

Τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα επίσης συνέβαλαν στη διατήρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο ίδιο επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, υφίστανται αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις στο τέλος του έτους, οι οποίες όμως ήταν αναμενόμενες και έχουν προεξοφληθεί.

Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το χαμηλότερο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία (-22,4 από -23,5), η Κροατία (-16,4 από -17,2), η Ρουμανία (-22,2 από -20,7) και η Ουγγαρία (-12,9 από – 13,1). Ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης σε επίπεδο ΕΕ διαμορφώνεται στις -0,7 (από -1,6) μονάδες και στην Ευρωζώνη στις +0,1 (από -1,1) μονάδα. Ανοδική τάση τον Νοέμβριο σημειώνεται σε 12 χώρες (από 9 τον Οκτώβριο), ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν 13 χώρες: οι σκανδιναβικές (Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία. Αναλυτικά:

Επιδείνωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνονται ελαφρώς τον Νοέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -46 (από -44) μονάδες. Το 60% (από 58%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 2% (από 5%) προβλέπει και πάλι μικρή βελτίωση.

Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +1,1 και -0,4 μονάδες.

Βελτίωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο βελτιώνεται τον Νοέμβριο και διαμορφώνεται στις -48,4 (από -51,2) μονάδες.

Το 64% των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 9% το οποίο αναμένει ελαφρά βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -1,2 και 4,5 μονάδες.