Η ελληνική Agora ελαιολάδου αποκτά νέα ταυτότητα

Η ελληνική Agora ελαιολάδου αποκτά νέα ταυτότητα

Ο Αλέξης Στεφανίδης μιλά για την ίδρυση της Agora about olive oil, για τη συμμετοχή στα European Business Awards και τα άμεσα σχέδιά του.

Η αδυναμία εξεύρεσης γνήσιων ελληνικών προϊόντων εκτός συνόρων και το υψηλό κόστος που καθιστούσε την αγορά τους απαγορευτική, ήταν η αιτία για την δημιουργία της «Agora about olive oil», μιας εταιρείας που ίδρυσαν δύο αδέρφια από την Θεσσαλονίκη και μια φίλη τους που ζούσε στο εξωτερικό.

Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη νεοφυή ελληνική επιχείρηση, η οποία αναδείχτηκε ως National Champion στα European Business Awards και αυτή τη στιγμή διεκδικεί με άλλες 60 ελληνικές εταιρείες τον τίτλο του Ευρωπαίου Πρωταθλητή.

Το πρώτο θεματικό κατάστημα ελαιολάδου, αμιγώς με ελληνικά προϊόντα ελαιολάδου, συμβατικά ή άλλα καινοτόμα λειτουργεί στην Θεσσαλονίκη με τα σχέδια να μην σταματούν εδώ. «Ζούσαμε και οι τρεις μας στο εξωτερικό και διαπιστώναμε το μεγάλο πρόβλημα ύπαρξης ελληνικών προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων. Είδαμε τη κρίση ως ευκαιρία και αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη, να χτίσουμε εδώ τη βάση μας, για το όραμα που είχαμε πριν περίπου 4 χρόνια σε σχέση με το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Αγαπούσαμε πάντα το τρόφιμο χωρίς να έχουμε κάποιο σχετικό επάγγελμα γύρω από αυτό, γι’ αυτό και ασχοληθήκαμε σε ερευνητικό επίπεδο για αρκετό καιρό. Είναι ένας τομέας που συνεχώς ανακαλύπτεις, εφευρίσκεις, δημιουργείς», αναφέρει στο Fortunegreece.com ο Αλέξης Στεφανίδης.

Κάποιος μπορεί εύλογα να πει πως πρόκειται για μια ακόμη ελληνική εταιρεία που εν μέσω κρίσης επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο των τροφίμων και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο του ελαιολάδου. Ποια θεωρεί όμως ο ίδιος ότι είναι η ειδοποιός διαφορά των προϊόντων της Agora about olive oil από εκείνα των ανταγωνιστών; Σύμφωνα με τον Αλέξη, η δημιουργία ενός concept store ελληνικών ελαιολάδων συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας και παρόλο που προσφέρει στο κόσμο ένα προϊόν, που του είναι ιδιαίτερα οικείο το κάνει με μια καινούρια φρέσκια ματιά, βάζοντας τις βάσεις για την σωστή τοποθέτηση του ελαιολάδου λιανικώς.

Τα προϊόντα προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με την Κρήτη να αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό. «Στην Agora θα βρει κανείς προϊόντα από Πελοπόννησο, Μυτιλήνη, Χαλκιδική, Θάσο, Μακεδονία, μερικά Νησιά και Αττική όπου έχουμε συνεργασία με διάφορα εργαστήρια. Σήμερα διαθέτουμε 21 κωδικούς στις κατηγορίες: ελαιόλαδο, ελιές, γλυκά με ελιά και χειροποίητα σαπούνια, οι οποίοι σύντομα θα αυξηθούν σε 31! Το ελαιόλαδο αναμφισβήτητα παραμένει ο πιο εμπορικός κωδικός».

Στόχος της οικογένειας Στεφανίδη είναι η διείσδυση των προϊόντων της εταιρείας στις ευρωπαϊκές κυρίως αγορές. Το Agora έχει ήδη παρουσία σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, αλλά και στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ για την τρέχουσα χρονιά έχουν προγραμματιστεί ταξίδια που αφορούν σε συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις αλλά και σε συναντήσεις με πελάτες και αντιπροσώπους για την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα του ελληνικού brand.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα παραμένει βασική προτεραιότητα με τη διοίκηση της Agora να εξετάζει σοβαρά τη στρατηγική επέκτασης του δικτύου διανομής με την προσθήκη νέων καταστημάτων ενδεχομένως και εκτός Θεσσαλονίκης. «Στα άμεσα σχέδια μας είναι η συμμετοχή μας στην 24η έκθεση τροφίμων Detrop στη Θεσσαλονίκη τέλος Φλεβάρη. Επίσης, πολύ άμεσα θα βγει η νέα σειρά χειροποίητων βοτανικών σαπουνιών μας με 100% χρήση βιολογικού ελαιολάδου καθώς και η νέα σειρά ελιών μας».

Πέρα από την επιχειρηματική προσπάθεια των αδελφών Στεφανίδη σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, οφείλει κανείς να τους αναγνωρίσει το γεγονός ότι η εταιρεία τους, αν και μικρή σε μέγεθος, κατάφερε να κερδίσει μια θέση στη λίστα με τους Εθνικούς Πρωταθλητές των European Business Awards στην οποία φιγουράρουν ονόματα ιστορικών ελληνικών εταιρειών.

«Η ενότητα που αναδειχθήκαμε ως “National Champion” είναι το “Customer Focus”. Όταν ξεκινήσαμε τη δραστηριοποίησή μας είπαμε ότι στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εκπληκτικά προϊόντα, προσιτής πολυτέλειας όπου μέσω υψηλών υπηρεσιών θα μπορέσουν να προωθηθούν κατάλληλα στον κόσμο. Ουσιαστικά, σήμερα, τα European Business Award αναγνώρισαν αυτή τη στάση που κρατάμε από όταν ξεκινήσαμε. Θεωρούμε ότι τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν πολύ περισσότερες υπηρεσίες από αυτές που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος. Εμείς προσφέρουμε προϊόντα, αλλά τα υψηλά στανταρτς υπηρεσιών που θέτουμε, μας οδηγούν στη σωστή επαφή μας με τον κόσμο. Δεν αλλάζει τίποτα με αυτή τη διάκριση, συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά όπως κάνουμε κάθε μέρα».

Σημειώνεται πως για την ανάδειξη του φετινού νικητή των European Business Awards σε παγκόσμιο επίπεδο το κοινό μπορεί να ψηφίσει μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα www.businessawardseurope.com/profile, στηρίζοντας τις ελληνικές συμμετοχές.