Όταν η θεωρία περί χρωμάτων συνάντησε τη ντομάτα

Όταν η θεωρία περί χρωμάτων συνάντησε τη ντομάτα

Πώς η «κακιά Περουβιανή» έγινε ένα γευστικό μπουκάλι χυμού ντομάτας.

Στη λογοτεχνία το μπουκάλι πολλές φορές χρησιμοποιήθηκε ως μέσο φύλαξης πολύτιμων μυστικών και πληροφοριών που σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούσαν στην αποκάλυψη θησαυρών αμύθητης αξίας.

Είτε κρυμμένο σε κάποια γωνιά, είτε πλεούμενο σε θάλασσες και ωκεανούς, πάντα έφτανε με κάποιο τρόπο στον τελικό αποδέκτη. Τον πολύτιμο θησαυρό της μάνας γης έκρυψαν σε ένα μπουκάλι και δύο αδέρφια από τη Θήβα, με στόχο να φυλακίσουν τη φρεσκάδα και τα πολύτιμα συστατικά της ντομάτας, ενός φρούτου που αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής.

Ο Σάκης και ο Φώτης Τουρκοχωρίτης είναι οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν τη Mala Peruviana, τον χυμό από ελληνικές ντομάτες που συντηρείται με φυσικό τρόπο και δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να την απολαύσει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών και χρωστικών ουσιών.

Ο Σάκης, ο οποίος έχει πτυχίο σεφ και δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης αποφάσισε από κοινού με τον αδερφό του Φώτη, γραφίστα στο επάγγελμα, να κλείσουν το μπαρ που διατηρούσαν επί δέκα χρόνια στην περιοχή του Γκάζι και να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητά τους σε κάτι διαφορετικό.

Η τέχνη βρίσκεται άλλωστε στο DNA των αδερφών Τουρκοχωρίτη, οι οποίοι πριν από τη δημιουργία του Mala Peruviana, είχαν ως βασική ενασχόληση το σχεδιασμό χωρών, επίπλων, φωτιστικών κτλ κ πλέον στον χώρο του packaging με το όνομα IDIOHEAD.

«Πριν προχωρήσουμε στην παραγωγή του προϊόντος προβήκαμε σε έρευνα αγοράς και διαπιστώσαμε ότι ήταν αποδεκτό από όλες οι ηλικίες των ανθρώπων που μαγειρεύουν. Ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι, που είναι δύσπιστοι σε κάθε τι καινούριο και προτιμούν τον παραδοσιακό τρόπο συντήρησης των προϊόντων ανταποκρίθηκαν στην πρότασή μας», αναφέρει στο Fortunegreece.com o Σάκης Τουρκοχωρίτης.

Ο ίδιος μας εξηγεί πως πίσω από τη συσκευασία του προϊόντος κρύβεται μια βαθιά φιλοσοφία, αυτή της θεωρίας περί χρωμάτων του Αριστοτέλη. Ο αρχαίος φιλόσοφος υποστήριζε πως το βασικό χρώμα είναι το μαύρο και πως σε συνδυασμό με το «φως» του ήλιου φέρει κόκκινο «της φωτιάς».

Η θεωρία εφαρμόζεται και στο mala peruviana. Η συσκευασία είναι μαύρη, η επωνυμία της εταιρείας FOS Natural Creativity και το περιεχόμενό της δεν είναι άλλο από τον πολτό κατακόκκινης ντομάτας. «Επιλέξαμε να βάλουμε τον χυμό ντομάτας μέσα σε μπουκάλι, αφενός διότι αποτελεί μια διαδικασία γνώριμη στους παλιούς, αφετέρου επειδή ανήκει σε μια νέα κατηγορία στην αγορά τροφίμων με το όνομα eat&drink. Στην οικογένειά μου δεν τρώγαμε ποτέ ντομάτες που δεν ήταν φρέσκες. Θυμάμαι τους παππούδες να διατηρούν μέσα σε μπουκάλια μπύρας τον τοματοχυμό για να έχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Βαθύτατα επηρεασμένοι από τον παραδοσιακό τρόπο διατήρησης της ντομάτας, τα δύο αδέρφια σκέφτηκαν να ενισχύσουν το υπάρχον πώμα με την προσθήκη κεριού, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Μην ξεχνάμε πως στο παρελθόν το κέρωμα των μπουκαλιών χρησίμευε για να συντηρηθεί το περιεχόμενο αεροστεγώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διατηρώντας τη φρεσκάδα αλλά και την αρχική του γεύση.

Το Mala Peruviana, έχει τοποθετηθεί σε επιλεγμένα delicatessen, ενώ εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται και στα ράφια γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Οι ντομάτες παράγονται σε μια ημιορεινή περιοχή κοντά στην Κωπαΐδα από ντόπιους παραγωγούς, ενώ ενδιαφέρον για την απόκτηση τους έχουν εκφράσει αγορές του εξωτερικού μεταξύ των οποίων, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Αγγλία και το Ντουμπάι, το οποίο έχει ήδη κάνει τις πρώτες παραγγελίες.

Για την ιστορία, το Mala Peruviana, που στα ελληνικά σημαίνει η «κακή περουβιανή», ήταν η ονομασία που έδωσαν οι Έλληνες στην ντομάτα, όταν αντίκρισαν για πρώτη φορά το εξωτικό φρούτο που ήρθε από το Περού. Το ονόμασαν έτσι εξαιτίας της ατροπίνης, μια ουσίας που προκαλούσε το θάνατο σε όσα ζώα επιχειρούσαν να τη φάνε.

Για την ακρίβεια τα φύλλα της ντοματιάς (μόνο αυτά) περιέχουν το αλκαλοειδές σολανίνη που είναι τοξικό για τον άνθρωπο και τα ζώα. Την ίδια ουσία βρίσκουμε στα φύλλα της πατάτας και του καπνού.