Έλον Μασκ: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε σήμερα

Έλον Μασκ: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε σήμερα
Photo:

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας θεμελιώδης κίνδυνος για την ύπαρξη του ανθρώπινου πολιτισμού».

του Ντέιβιντ Μόρις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, μίλησε σε συνάντηση της Εθνικής Ένωσης Κυβερνητών (National Governors Association) το περασμένο Σάββατο – τίποτε αξιοσημείωτο ως εδώ.

Στην ομιλία του, όμως, είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε ως πολιτισμός» και έκανε έκκληση να υπάρξει άμεση και αποφασιστική παρέμβαση των κυβερνήσεων για την εποπτεία της ανάπτυξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

«Ως προς το μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης, έχω πρόσβαση στην πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη και νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει πραγματικά να ανησυχούν» είπε ένας απρόσμενα συγκρατημένος Μασκ, σε μια συνεδρία ερωτήσεων-απαντήσεων μαζί με τον Κυβερνήτη της Νεβάδα, Μπράιαν Σαντοβάλ.

Ο Μασκ έχει ξαναμιλήσει για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Όμως, οι δηλώσεις του μπροστά στους Κυβερνήτες των ΗΠΑ ήταν αξιοσημείωτες, τόσο για τον πολύ σοβαρό τόνο τους όσο και για την επίμονη έκκλησή του υπέρ της κρατικής παρέμβασης.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια περίπτωση όπου πρέπει να επιδιώκουμε τη ρύθμισή της, και όχι να αντιδρούμε σ’ αυτήν. Αλλιώς, θα είναι πολύ αργά» σημείωσε.

Ο Μασκ, στη συνέχεια, σκιαγράφησε τη διαφορά μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και των παραδοσιακών στόχων της κρατικής ρύθμισης: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας θεμελιώδης κίνδυνος για την ύπαρξη του ανθρώπινου πολιτισμού, με τρόπο που δεν ήταν ποτέ τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, οι πτώσεις αεροσκαφών, τα ελαττωματικά φάρμακα, ή τα κακής ποιότητας τρόφιμα».

Ο CEO της Tesla επεσήμανε ότι η κρατική ρύθμιση είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς οι εταιρείες πιέζονται να αναπτύξουν τεχνολογικά προωθημένη τεχνητή νοημοσύνη, αλλιώς κινδυνεύουν να παραμεριστούν από τις εξελίξεις στην αγορά.

Μια πηγή ανησυχίας για τον Μασκ είναι ο κίνδυνος κοινωνικής αποσταθεροποίησης και απώλειας θέσεων εργασίας. «Όταν λέω ότι τα ρομπότ θα κάνουν τα πάντα, εννοώ τα πάντα» είπε.

Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία του Μασκ σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη που ζει στο δίκτυο, και που μπορεί να βρει κίνητρο για να πλήξει τους ανθρώπους: «Θα μπορούσαν να αρχίσουν έναν πόλεμο παράγοντας fake news, παραβιάζοντας λογαριασμούς email, εκδίδοντας δελτία τύπου, και χειραγωγώντας πληροφορίες».

Ο Μασκ επικαλέστηκε και μια υποθετική κατάσταση στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία χρησιμοποιώντας την παραπληροφόρηση και την παραβίαση δεδομένων, με σκοπό την έναρξη ενός πολέμου.