ΕΛΠΕ: Νέο ρεκόρ κερδοφορίας το πεντάμηνο του 2017

ΕΛΠΕ: Νέο ρεκόρ κερδοφορίας το πεντάμηνο του 2017

Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 386 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν άνοδο 126%, στα 156 εκατ. ευρώ και η παραγωγή αυξήθηκε εκ νέου κατά 10%.

Σημαντική βελτίωση των επιδόσεων των ΕΛΠΕ κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2017 σε σχέση με το 2016 που ήταν χρονιά – ρεκόρ για την εταιρεία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός, μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 386 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 40,3%, τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν άνοδο 126%, στα 156 εκατ. ευρώ, η παραγωγή αυξήθηκε εκ νέου κατά 10% και οι όγκοι πωλήσεων κατά 14% στους συνολικά 4 εκατ. Μετρικούς Τόνους, οι εξαγωγές ακολούθησαν ανάλογη πορεία με άνοδο σχεδόν 13%, ενώ σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε το μερίδιο στην εγχώρια εμπορία που ξεπέρασε το 32%.

Αναφερόμενος στην ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκε χθες, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ ανέφερε ότι ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης θα αναλάβει εκτός από την γενική διεύθυνση Οικονομικών, τον Στρατηγικό Σχεδιασμό, τις Προμήθειες και την Πληροφορική. Ο κ. Τσοτσορός συνεχάρη τον νέο αναπληρωτή δ.σ. και τόνισε ότι “θα έχουμε καλύτερη πορεία που θα εξυπηρετεί τον κοινό στόχο ο οποίος είναι η βέλτιστη πορεία του ομίλου τα επόμενα χρόνια”.

Παρουσίασε εξάλλου τους βασικούς άξονες του πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης 2017 – 2021 που περιλαμβάνουν τη διατήρηση υψηλής κερδοφορίας, την μείωση του δανεισμού κατά 1 δισ. ευρώ και του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 50% και την σταδιακή αύξηση των μερισμάτων.

Το ενδεχόμενο νέου ρεκόρ παραγωγής το 2017 άφησε ανοιχτό ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης. Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στην διεθνή και ελληνική αγορά καυσίμων επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι :

-Παρατηρείται ανάσχεση της τάσης αυξανόμενης ζήτησης για ντήζελ και επιστροφή στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα χαμηλής κατανάλωσης.

-Ο όμιλος προχωρά σε επανεξέταση όλων των συμμετοχών του. Η πώληση του ΔΕΣΦΑ είναι και νομικά δεσμευτική λόγω της συμμετοχής των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ. Σε λίγα χρόνια ο όμιλος μπορεί να ονομάζεται Ελληνική Ενέργεια.

-Η διαφοροποίηση των προμηθευτών σημαίνει ότι ακόμα και αν ένας βασικός προμηθευτής διακόψει τις παραδόσεις για γεωπολιτικούς λόγους, η εταιρεία δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

-Το 2016 επιτεύχθηκε βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά 172 εκατ. ευρώ, που επέτρεψε την απορρόφηση της μείωσης των περιθωρίων διύλισης.

-Εξετάζεται η έξοδος στις αγορές, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

Μιλώντας στην συνέλευση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ των λελογισμένων ιδιωτικοποιήσεων.

“Ακραίες ιδιωτικοποιήσεις δεν μας βρίσκουν σύμφωνους , ούτε έχουμε λόγο να παραχωρήσουμε κερδοφόρες εταιρείες”, ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τα ΕΛΠΕ πυλώνα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τέλος τη διανομή μερίσματος 0,2 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό 0,17 ευρώ).