Ελβετικές τράπεζες μπλόκαραν 1 δισ. ελβετικά φράγκα Ρώσου δισεκατομμυριούχου

Ελβετικές τράπεζες μπλόκαραν 1 δισ. ελβετικά φράγκα Ρώσου δισεκατομμυριούχου
epa06509167 Renova Group Board Chairman and Skolkovo Foundation President Viktor Vekselberg attends the congress of Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs (RSPP) in Moscow, Russia, 09 February 2018. The congress takes place during the Russian Business week organized by RSPP. EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ο φόβος των κυρώσεων από τις ΗΠΑ προκάλεσαν κάτι το οποίο μοιάζει εξαιρετικά ασυνήθιστο.

Οι ελβετικές τράπεζες μπλόκαραν του λογαριασμούς του ρώσου δισεκατομμυριούχου και ιδιοκτήτη του ομίλου Renova, Βίκτορ Βεκσελμπέργκ, στους οποίους διατηρούσε το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου φράγκων, αναφέρει το περιοδικό Forbes επικαλούμενο πηγή του ομίλου Renova.

«Τα ποσά δεν μπλόκαραν μόνο οι κρατικές τράπεζες (UBS, Credit Suisse), αλλά και οι ιδιωτικές, μεταξύ των οποίων και η Julius Baer» φέρεται να δήλωσε η πηγή του περιοδικού, η οποία επεσήμανε ότι οι νομικοί εκπρόσωποι του ρώσου δισεκατομμυριούχου προτίθενται να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

Άλλη πηγή, την οποία επικαλείται το περιοδικό Forbes, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και η Bank of Cyprus να ζήτησε το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του Βέκσελμπεργκ, καθώς ο ίδιος είναι μέτοχος στην Bank of Cyprus με ποσοστό 9,27%. Το πρακτορείο TASS στο τηλεγράφημα του αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

Πρόσφατα η εβδομαδιαία έκδοση Schweiz am Wochenende είχε γράψει ότι οι ελβετικές τράπεζες είχαν μπλοκάρει τους προσωπικούς λογαριασμούς του Βέκσελμπεργκ φοβούμενες ότι θα υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ο όμιλος Renova και ο ίδιος ο Βέκσελμπεργκ, έχουν συμπεριληφθεί στον νέο κατάλογο των κυρώσεων που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στις αρχές Απριλίου, σε 24 ρώσους επιχειρηματίες και 15 νομικά πρόσωπα. Εκτός από τον Βέκσελμπεργκ, ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει τους επιχειρηματίες Όλεγκ Ντεριπάσκα, Βλαντίμιρ Μπογκντάνοφ, Σουλεϊμάν Κερίμοφ, Ίγκορ Ρότενμπεργκ, Κιρίλ Σαμάλοφ και Αντρέι Σκότς, τις ελεγχόμενες από τον Ντεριπάσκα εταιρείες Rusal (ρωσικό αλουμίνιο-σ.σ) και τον όμιλο En+ , τον βιομηχανικό όμιλο Bazovi element, τις εταιρείες Β-Finance και Eurosibenergo, τον «Όμιλο GAZ» , τον όμιλο αγροτικών εφοδίων Kuban.

Επιπλέον στον κατάλογο συμπεριελήφθησαν οι εταιρείες Gazprom Burenie και ο όμιλος NPV Engineering του Ίγκορ Ρότενμπεργκ καθώς και η εταιρεία Ladoga Managment του Κιρίλ Σαμάλοφ.