Έμα Γουάλμσλεϊ: Η σιδηρά κυρία της φαρμακοβιομηχανίας είναι η νέα CEO της GlaxoSmithKline

Έμα Γουάλμσλεϊ: Η σιδηρά κυρία της φαρμακοβιομηχανίας είναι η νέα CEO της GlaxoSmithKline

Πριν από την ένταξή της στην GSK εργάστηκε επί 17 χρόνια στην L’Oreal, διευθύνοντας τμήματα σε Ευρώπη Αμερική και Ασία. 

Η Έμα Γουάλμσλεϊ είναι η νέα CEO της GlaxoSmithKline η οποία από το 2011 ήταν  επικεφαλής του τμήματος καταναλωτικών προϊόντων υγείας. Η εταιρεία, αφού εξέτασε μια σειρά υποψηφίων εντός και εκτός της εταιρίας κατέληξε ότι η Γουάλμσλεϊ, ήταν η καταλληλότερη για τη θέση.

Η 47χρονη θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί μιας παγκόσμιας φαρμακευτικής εταιρίας αυτού του μεγέθους και μόλις η έκτη που θα αναλάβει το τιμόνι μιας εταιρίας του βρετανικού δείκτη FTSE 100.

Η GSK βρέθηκε στην πρώτη θέση στη λίστα «Αλλάζοντας τον Κόσμο» της αμερικανικής έκδοσης του Fortune. Πρόκειται για την ετήσια λίστα στην οποία αναγνωρίζονται εκείνες τις εταιρείες που είχαν μια θετική κοινωνική επίδραση μέσω δραστηριοτήτων που εντάσσονται στην κύρια επιχειρηματική στρατηγική τους.

Διαβάστε αναλυτικά: Πώς η GlaxoSmithKline αλλάζει τον κόσμο

Ίσως κάποιοι επενδυτές όπως ο μεγαλομέτοχος Νιλ Γούντφορντ να απογοητευτούν από την απόφαση αυτή. Αν και είναι πολλοί εκείνοι που πλέον επενδύον σε εταιρείες τις οποίες ηγούνται γυναίκες στην προκειμένη περίπτωση, ο Γούλντφόρντ δεν διαφωνεί στο θέμα του φύλου αλλά στην δομή της εταιρίας καθώς πρότεινε τη διοίκηση να αναλάβει κάποιος που δεν θα ήταν ήδη στέλεχος του ομίλου.

Η επιλογή, ωστόσο, της Γουάλμσλεϊ πιθανόν να θεωρηθεί και ως ένδειξη ότι η GSK θα διατηρήσει τη μονάδα καταναλωτικών προϊόντων ως βασικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της.

Ποια είναι όμως η νέα σιδηρά κυρία της φαρμακοβιομηχανίας; 

Η Έμμα Γουάλμσλεϊ είναι από το 2015 η CEO ενός Joint Venture που είχε γίνει ανάμεσα στην GSK και τη Novartis. Με τα κέρδη της να φτάνουν στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2015 από τις πωλήσεις των προϊόντων Υγείας Καταναλωτών, η GSK είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην φαρμακοβιομηχανία που συνεχώς εξελίσσει και προωθεί τα προϊόντα της τα οποία σχετίζονται με την ευεξία, την στοματική υγιεινή, την διατροφή και την υγεία του δέρματος.

Επίσης, βασισμένη στην καινοτομία και την επιστήμη, η εταιρεία, έχει κάποια από τα πιο αναγνωρισμένα φαρμακευτικά brands όπως τα Panadol, τα Voltaren, τα Sensodyne και τα Horlics. Η Έμμα, από το 2010 ήταν μέλος της ομάδας του τμήματος Υγείας Καταναλωτών σε όλην την Ευρώπη.

Πριν από την ένταξή της στην φαρμακοβιομηχανία, εργάστηκε επί 17 χρόνια στην L’Oreal σε διάφορα τμήματα όπως του μάρκετινγκ και του general management σε Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη ενώ το 2007, τοποθετήθηκε στην Σανγκάη, ως general manager για τα καταναλωτικά προϊόντα της L’Oreal Κίνας.

Με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασικές και Σύγχρονες γλώσσες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Γουάλμσλεϊ δηλώνει πως είναι μεγάλη της τιμή η προαγωγή της στη θέση του επόμενου CEO της εταιρείας συμπληρώνοντας «Θα δουλέψω στο πλευρό του Άντριου Γουΐτι (σ.σ. νυν CEO) τους επόμενους μήνες ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή και να μου παραδώσει όλα τα σχέδια για το 2017 και έπειτα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αποχωρών Γουΐτι  ήταν πίσω από την τριμερή συμφωνία 15 δισεκατομμυρίων αγγλικών λιρών ανάμεσα στην GSK την Swiss και τη Novartis το 2014.

Η GSK με αξία 80 δισεκατομμυρίων αγγλικών λιρών είναι περισσότερο από δυο φορές μαγαλύτερη από την δεύτερη εταιρεία στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται γυναίκα. Πρόκειται για την εταιρεία καπνικών Imperial Brands, η αξία της οποίας αγγίζει τα 37 δισ. λίρες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ