Αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Για τρίτη ημέρα οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο σημείο συντριβής του Boeing της Malaysian, καθώς μαίνονται μάχες στη γύρω περιοχή.

Τουλάχιστον 19 άμαχοι, μεταξύ αυτών και 5 παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για το ποιος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα και τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών που οδήγησε στον θάνατο των 298 επιβαινόντων.

Την ίδια ώρα οι Ολλανδοί και Αυστραλοί ερευνητές εγκατέλειψαν και σήμερα -για τρίτη συνεχόμενη ημέρα- τα σχέδιά τους να μεταβούν στον τόπο της συντριβής του μαλαισιανού Boeing εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων που σημειώνονται στην περιοχή, αναφέρει το ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έκανε έκκληση στον πρόεδρο της Ουκρανίας να ζητήσει την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, ώστε να καταστεί εφικτή η μετάβαση των ερευνητών, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δεσμεύτηκε στον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε πως θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη του στόχου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Περισσότερες από 200 σοροί θυμάτων έχουν περισυλλεγεί και μεταφερθεί στην Ολλανδία για αναγνώριση.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν σήμερα τις δυνάμεις των ανταρτών προς τα δύο μεγαλύτερα προπύργιά τους, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, κι επιδιώκουν να τους περικυκλώσουν σε πολλά σημεία, περιλαμβανομένης της ευρύτερης περιοχής όπου συνετρίβη η πτήση MH17 στις 17 Ιουλίου.

Πηγή των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ είπε ότι ενισχύσεις που μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό και αντάρτες διέσχισαν τα κοντινά σύνορα με τη Ρωσία και πέρασαν στην Ουκρανία, γεγονός που το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ωστόσο, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή. Οι ηγέτες των αυτονομιστών επιμένουν δημοσίως ότι δεν τους προμηθεύει η Μόσχα, ενώ και η Ρωσία διαψεύδει τις κατηγορίες της Δύσης ότι τους υποστηρίζει παρέχοντάς τους οπλισμό και στρατεύματα.

Σήμερα πρόκειται να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος στο Λουγκάνσκ για έξι ώρες προκειμένου οι κάτοικοι να απομακρυνθούν με ασφάλεια, αλλά οι αρχές έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν απολύτως την ασφάλεια των αμάχων.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την νότια Ουκρανία, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις.

Η Ρωσία από την πλευρά της χαρακτήρισε σήμερα «υποκριτική» την τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία και τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναμένεται να φθάσουν σήμερα στη νότια Ρωσία για να αρχίσουν μια αποστολή παρακολούθησης σε δύο σημεία ελέγχου στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οργανισμός.

Διαβάστε ακόμη:

«Η Ρωσία παραβίασε τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα» λένε οι ΗΠΑ

Ομπάμα: «Ο Πούτιν πρέπει να πιέσει για τη συνεργασία αυτονομιστών και ερευνητών»

ΟΗΕ: Πιθανό «έγκλημα πολέμου» η κατάρριψη του Boeing της Malaysian

Η Ρωσία πετά το «μπαλάκι» στις ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία