Έμμεση διάψευση για τη δημιουργία μιας «λογοκριμένης μηχανής αναζήτησης» από την Google στην Κίνα

Έμμεση διάψευση για τη δημιουργία μιας «λογοκριμένης μηχανής αναζήτησης» από την Google στην Κίνα
Photo:

Ο επικεφαλής της εταιρείας απάντησε στις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες.

 

«Δεν είναι κοντά» η δημιουργία μιας μηχανής αναζήτησης στην Κίνα από την Google η οποία θα ακολουθούσε τους κανόνες λογοκρισίας της χώρας στο ίντερνετ, είπε σε κλειστή συνάντηση στελεχών ο CEO της εταιρείας, Sundar Pichai.

Ο επικεφαλής της τεχνολογικής εταιρείας κλήθηκε να δώσει απαντήσεις μετά από τις πληροφορίες που είδαν πριν λίγες μέρες το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός της εταιρείας, λέγοντας ότι το εάν αυτό θα συμβεί και πότε είναι “πολύ θολό”.

Η προσπάθεια, με το κωδικό όνομα – στο εσωτερικό της εταιρείας – “Project Dragonfly”, φερόταν να “μπλοκάρει” την αναζήτηση για ευαίσθητα για το κινεζικό καθεστώς ζητήματα, όπως η αναζήτηση “ειρηνική διαμαρτυρία” ή και να αποκλείει αποτελέσματα από την πρώτη σελίδα.

Η Google είχε αποσύρει τη μηχανή αναζήτησής της από την Κίνα το 2010, λόγω ανησυχιών για τη λογοκρισία στη χώρα, αλλά και λόγω κυβερνοεπιθέσεων που δεχόταν, χάνοντας έτσι την πρόσβαση σε μια αγορά 772 εκατ. χρηστών του Διαδικτύου.

Την Πέμπτη, εκατοντάδες εργαζόμενοι στην εταιρεία υπέγραψαν επιστολή στην οποία ανέφεραν ότι, εάν τα σχέδια για λογοκριμένη έκδοση στην Κίνα είναι αληθινά, τίθενται “επιτακτικά ηθικά ζητήματα”.

Στη συνάντηση των στελεχών, ο Pichai σημείωσε ότι η Google έχει εκφράσει πολύ ανοικτά την επιθυμία της να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στην Κίνα και ότι “αναζητεί διάφορες εναλλακτικές”. Παραδέχθηκε δε ότι μια μηχανή αναζήτησης στην ασιατική χώρα θα βρισκόταν “πολύ, πολύ πίσω από άποψη ποιότητας”.