Empire State Building καλεί Wall Street!

Empire State Building καλεί Wall Street!

Σχέδια για προσφορά νέων χρεογράφων ενός εκ των «Επτά Θαυμάτων του Σύγχρονου Κόσμου» με δημόσια εγγραφή.

Στη διασταύρωση της 5ης Λεωφόρου και της 34ης Δυτικής Οδού στέκουν εδώ και 82 χρόνια ευθυτενείς και οι 103 όροφοί του. Πάλαι ποτέ το ψηλότερο κτίριο της Νέας Υόρκης, ξανακατέκτησε αυτή τη θέση μετά το 2001 και την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων, για να την ξαναχάσει πέρυσι. Τώρα, εν έτει 2013, το Empire State Building -ελληνιστί «Το Κτίριο της Αυτοκρατορικής Πολιτείας»- θα μετρηθεί στα… ίσια με την Wall Street και τους επενδυτές της!

Το 80% και πλέον των μετόχων της ιδιωτικής εταιρείας που έχει στην ιδιοκτησία της τον φημισμένο ουρανοξύστη ενέκρινε προσφάτως σχέδια για την πρώτη στα χρονικά δημόσια προσφορά μετοχών (IPO) του κατασκευαστικού αυτού «κοσμήματος» του Μανχάταν. Το επόμενο βήμα τους είναι να μπουν στο αμερικανικό Χρηματιστήριο με το… δεξί!

Για την ακρίβεια, το Empire State Building θα αποτελέσει μαζί με άλλα 19 περιουσιακά στοιχεία το αποθεματικό της επενδυτικής εταιρείας Empire State Realty Trust, που θα αντιπροσωπεύει κεφάλαιο συνολικού ύψους 5 δισ. δολαρίων. Στόχος είναι να συγκεντρώσουν 1 δισ. δολάρια από τη μεγαλύτερη στην αμερικανική ιστορία προσφορά χρεωγράφων στον κτηματομεσιτικό τομεά.

Έτσι αναμένεται να μπει τέλος και στη μακρά διαμάχη για την τύχη του εμβληματικού ουρανοξύστη, που θεωρείται ένα από τα «Επτά Θαύματα του Σύγχρονου Κόσμου» κι έχει αλλάξει «χέρια» πολλές φορές στην ιστορία του, μέχρι να καταλήξει σε μία ομάδα επενδυτών, το 1960, έναντι 65 εκατομμυρίων δολαρίων.

Έκτοτε, η οικογένεια Μάλκιν από τη Νέα Υόρκη, που διατηρεί το πλεοψηφικό πακέτο, βρέθηκε αρκετές φορές σε ανοιχτή διαμάχη -και δικαστική- με αρκετούς από τους υπόλοιπους μετόχους. Τελευταία έριδα ήταν ο τρόπος διανομής των κερδών από την IPO, μετά την «απόβαση» στη Wall Street.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς από τους 2.824 μετόχους της ιδιοκτήτριας εταιρίας Empire State Building Associates L.L.C. δεν θα βγει ζημιωμένος. Πριν από μισό αιώνα, αγόρασαν  τις 3.300 μετοχές του ουρανοξύστη έναντι 10.000 δολαρίων την καθεμιά. Σήμερα, αυτές αποτιμώνται σε 320.000 δολάρια έκαστη! Και για το 2012, η αξία του Empire State Building ανερχόταν… αισίως στα 2,33 δισ. δολάρια!

Διαβάστε ακόμη:  Οικοδομώντας την απόρθητη μεγαλούπολη