Έμπειροι φοροτεχνικοί σχολιάζουν τα νέα μέτρα για τον ΦΠΑ

Έμπειροι φοροτεχνικοί σχολιάζουν τα νέα μέτρα για τον ΦΠΑ

Τι αλλαγές θα επιφέρουν στην καθημερινότητα του Έλληνα φορολογούμενου οι αυξήσεις του ΦΠΑ.

Σε «φαύλο κύκλο» οδηγούν οι κινήσεις τις κυβέρνησης σε ότι αφορά τους νέους φόρους που επωμίζονται οι Έλληνες πολίτες. Η εξίσωση δεν βγαίνει, αφού η αύξηση του ΦΠΑ δεν συνεπάγεται αύξηση εσόδων για τα κρατικά ταμεία, αλλά μείωση της εισπραξιμότητας και ενίσχυση των φαινομένων φοροδιαφυγής. Το λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν για ακόμα μια φορά, δυστυχώς, όσοι είναι τυπικοί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μάλιστα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι αυτά τα φορολογικά μέτρα έρχονται σε μια πολύ άσχημη κατάσταση για την ελληνική οικονομία, με κλειστές τράπεζες και επιβολή capital controls, τα οποία βαθαίνουν την ύφεση και δημιουργούν αντικειμενικά προβλήματα στους φορολογούμενους.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

1. περισσότερους φόρους στους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ μέσω της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,
2. αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στις επιχειρήσεις από 26% σε 29% ,
3. αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%, για τις εταιρείες κεφαλαιουχικού χαρακτήρα και στο 75% για τις προσωπικού χαρακτήρα επιχειρήσεις.
4. αύξηση κατά 30% στους φόρους πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, τις πισίνες και τα σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων,
5. Φόρο πολυτελούς διαβίωσης που υπολογίζεται επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης και στα σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων με συντελεστή 13%.
6. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για οχήματα άνω των 2.500 κυβικών από 10% σε 13%.

Διαβάστε αναλυτικά:
Όλοι οι νέοι φόροι που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Διαβάστε τι λένε έμπειροι φοροτεχνικοί στο Fortunegreece.com για τα νέα μέτρα και τις επιπτώσεις τους στην καθημερινότητα του Έλληνα φορολογούμενου.

Απόστολος Αλωνιάτης, Οικονομολόγος, Λογιστής, Φοροτεχνικός Α’ τάξης
«Θεωρώ ότι τα μέτρα που προωθούνται για ψήφιση, θα έχουν τα αποτελέσματα που είχαν και τα μέτρα που πάρθηκαν στην πενταετία. Ύφεση, μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, μείωση της κατανάλωσης, κλείσιμο επιχειρήσεων από την οικονομική ασφυξία και την μη ύπαρξη χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα» είναι η άποψη του Φοροτεχνικού- Οικονομολόγου, Απόστολου Αλωνιάτη, ο οποίος τονίζει πως τα μέτρα θα φέρουν επιδείνωση στην είσπραξη των φόρων και θα εντείνουν την φοροδιαφυγή.

Ο ίδιος υπενθυμίζει πως τον Φεβρουάριο του 2010 τα ληξιπρόθεσμα ήταν 54 δις και περιλάμβαναν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις πάνω από 25 χρόνια και πως έπειτα από πέντε χρόνια υιοθέτησης της συγκεκριμένης πολιτικής, έχουμε 75 δις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. «Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των φόρων, απλά γίνεται ληξιπρόθεσμα χρέη. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι με αυξημένο ΦΠΑ, οι φορολογούμενοι μπαίνουν πιο εύκολα στην συναλλαγή με τους καταστηματάρχες, με αποτέλεσμα να χάνονται ΦΠΑ και φόροι. Το φαινόμενο αυτό με τις αλλαγές που θεσπίζονται αναμένεται να ενταθεί».

Γιώργος Κορομηλάς, Πρόεδρος Ινστιτούτου Φορολογικών Μελετών
Σε ότι αφορά την προκαταβολή φόρου κατά 100%, ο Πρόεδρος του Ιντιστούτου Φορολογικών Μελετών, Γιώργος Κορομηλάς, διευκρινίζει πως το ποσοστό αυτό αφορά τις εταιρείες κεφαλαιουχικού χαρακτήρα για τις οποίες το ποσοστό μέχρι πρότινος ήταν στο 80%. Για τις προσωπικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, όπως είναι οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, το ποσοστό αυξάνεται από το 55% ,που είναι σήμερα, στο 75% και η αύξηση θα ισχύσει μόνο για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον κ. Κορομηλά πρόκειται για μέτρα ανατροφοδότησης της ύφεσης. «Από το πρώτο μνημόνιο μέχρι και σήμερα έχει αποδειχθεί στην πράξη πως όλες οι αλλαγές που επέφεραν αύξηση ΦΠΑ οδήγησαν σε ενίσχυση της παραβατικής συμπεριφοράς και σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τέτοιου είδους μέτρα δίνουν άλλοθι για φοροδιαφυγή και πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε αύξηση των περιστατικών όπου καταστηματάρχες δεν θα κόβουν αποδείξεις».

Αναφερόμενος στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά , ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Φορολογικών Μελετών υποστηρίζει πως είναι μια κίνηση που θα τα ισοπεδώσει, αφού πρόκειται για την απώλεια ενός κεκτημένου – χάνεται το μεταφορικό ισοδύναμο για τη διατήρηση των τιμών στα νησιά στα ίδια επίπεδα με αυτά της ηπειρωτικής Ελλάδας – που κερδήθηκε από την ένταξή μας στην Ε.Ε. Παράλληλα, προσθέτει πως το ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις θα έχει ως αποτέλεσμα οι τουρίστες να προτιμήσουν το τουριστικό προϊόν γειτονικών χωρών, όπως η Τουρκία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας.

«Το μνημόνιο “χωρίς γραβάτα”, όπως το αποκαλώ εγώ, είναι το χειρότερο όλων. Αφού τα δύο προηγούμενα δεν δούλεψαν, τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι με αυτά τα μέτρα θα δουλέψει το νέο μνημόνιο; Αν θέλουμε να καταστρέψουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας τότε καλώς υιοθετήσαμε τα νέα μέτρα».

Αντώνης Μουζάκης, Φοροτεχνικός
«Το να ζητάς από κάποιον που έχει ήδη μειωμένες απολαβές ή δυσκολεύεται να εισπράξει τα χρήματα που του χρωστούν, να προκαταβάλει στο 100% τις εισφορές του για την επόμενη χρονιά, είναι ένα μέτρο που δεν θα αποδώσει» μας λέει ο φοροτεχνικός, Αντώνης Μουζάκης.

Για να δείξει την αναποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου παραθέτει ως παράδειγμα την περίπτωση μιας επιχείρησης με τζίρο 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μουζάκη το θέμα που τίθεται είναι εκείνο της βιωσιμότητας της επιχείρησης, αφού με το ΦΠΑ στο 29% ο επιχειρηματίας θα πληρώσει 2.900 ευρώ φόρο για την τρέχουσα χρονιά και άλλα τόσα για την επόμενη. Στο σύνολο των 5.800 ευρώ έρχονται να προστεθούν και οι ασφαλιστικές του εισφορές με αποτέλεσμα να μην μένει τίποτα στην τσέπη του φορολογούμενου.

Ο κ. Μουζάκης επισημαίνει πως δεν γίνεται καμία αναφορά για το πότε θα τεθεί σε ισχύ η αύξηση του συντελεστή για τα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την ψήφισή του. Ασάφεια υπάρχει και στο θέμα της εισφοράς για τα σκάφη αναψυχής από το 10% – 13% διότι δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα αφορά και το οικονομικό έτος 2014. Επιπρόσθετα, δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ισχύσουν οι αλλαγές για την εισφορά αλληλεγγύης. Εάν, δηλαδή, θα ληφθεί υπόψη η τρέχουσα χρονιά ή το 2016.

«Πρόκειται για μέτρα πολύ δύσκολα. Ο ΦΠΑ είναι οριζόντιος φόρος και βάζει στην ίδια μοίρα πλούσιους και φτωχούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μιλάμε για φόρους που έρχονται σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο που έχουν μειωθεί οι μισθοί και οι συντάξεις και ο Έλληνας φορολογούμενος θα κληθεί να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη».