Εμπόδιο στα ευρωπαϊκά σχέδια του Μακρόν ο Σόιμπλε

Εμπόδιο στα ευρωπαϊκά σχέδια του Μακρόν ο Σόιμπλε
epa06022315 French President Emmanuel Macron waves from his car as he leaves the polling station after voting in the first round of the French legislatives elections in Le Touquet, northern France, 11 June 2017. France holds the first round of parliamentary elections on 11 June 2017, just under two months after Macron took office as French President. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL MAXPPP OUT Photo:

Ο Σόιμπλε θέλει να δημιουργήσει τεχνοκρατικά εμπόδια, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Εμαουέλ Μακρόν.

Είμαι βέβαιος ότι η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU), oι Φιλελεύθεροι (FDP) και oι Πράσινοι (Die Gruenen), θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση. Οι Πράσινοι θέλουν να κυβερνήσουν» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χθες το βράδυ, σε προεκλογική συγκέντρωση τους Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD)στο ξενοδοχείο «Panorama» της πόλης Άινμπεκ του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, όπου γίνονται την επόμενη Κυριακή εκλογές.

Στο ερώτημα ενός εκ των παρόντων συντρόφων του, σε ποιον θα προτιμούσε να παραδώσει το υπουργείο του ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απάντησε με ειρωνεία: «Καλύτερα σε κανέναν». Ο κ. Γκάμπριελ αξιολόγησε με χιούμορ την εννεάμηνη θητεία του στο γερμανικό ΥΠΕΞ ως «μια κυοφορία εννιά μηνών», η οποία ενδέχεται να γίνει ετήσια (λόγω της μακράς διάρκειας των διαπραγματεύσεων για την συγκρότηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού).

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε επίσης στην ομιλία του ότι δεν πρέπει να γίνει μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εξωτερικών, σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας: «Προσέξτε, να διατηρήσει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τάσσεται υπέρ μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης τις ευρωπαϊκές του αρμοδιότητες και να μην τις λεηλατήσουν.

Ορισμένοι στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θέλουν να μεταβιβασθούν οι ευρωπαϊκές αρμοδιότητες στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο Σόιμπλε θέλει να δημιουργήσει τεχνοκρατικά εμπόδια, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Εμαουέλ Μακρόν. Η καγκελαρία μπλοκάρει όλα τε ευρωπαϊκά σχέδια».

Πηγή: Die Welt