Εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας: οι 24 ώρες που… ανέβασαν το θερμόμετρο

Εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας: οι 24 ώρες που… ανέβασαν το θερμόμετρο

Απανωτές κυρώσεις σε εταιρείες, επιπλέον δασμοί στις εισαγωγές και εκατέρωθεν απειλές συνθέτουν ένα εκρηκτικό γεωπολιτικό μείγμα.

Μετά από μια σύντομη ανακωχή, η εμπορική μάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας κλιμακώνεται για άλλη μια φορά.

Μέσα σε 24 ώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπληξαν μια μεγάλη κινεζική εταιρεία τεχνολογίας, το Πεκίνο «χτύπησε» μια μεγάλη αμερικανική εξαγωγική καλλιέργεια, και ο Πρόεδρος Donald Trump ανήρτησε άλλο ένα θυμωμένο tweet.

«Διστάζω να το ονομάσω εμπορικό πόλεμο όλο αυτό. Πρόκειται περισσότερο για μια εμπορική μάχη αυτή τη στιγμή, αλλά κλιμακώνεται», δήλωσε ο Ian Mitchell, ειδικός εμπορικών θεμάτων και ανώτερος εταίρος πολιτικής στο Center for Global Development.

Η Κίνα κατέστησε σαφές την Τρίτη ότι δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στη μάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να ενεργούν απερίσκεπτα … εμείς είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε το σπαθί μας και να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη για την υπεράσπιση της πολυμέρειας και του ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunying, σχολιάζοντας μια επιθετική αμερικανική κίνηση εναντίον του κινέζικου κατασκευαστή smartphone ZTE.

Ένας δυνητικός εμπορικός πόλεμος βρισκόταν στα σκαριά από τον Απρίλιο του 2017 όταν ο Trump έδωσε εντολή στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να διερευνήσει εάν οι εισαγωγές ξένου χάλυβα από την Κίνα και άλλες χώρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ας πατήσουμε τώρα το fast forward και ας πάμε στον Μάρτιο του 2018: Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμό 25% στις εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα και πολλά άλλα κράτη. Το Πεκίνο απάντησε επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ, αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όλο αυτό κλιμακώθηκε, σε σημείο που ο Trump τελικά απείλησε να επιβάλει νέους δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ας δούμε τώρα κάποιες πρόσφατες κινήσεις που ανεβάζουν το θερμόμετρο μεταξύ των δύο χωρών:

Η Κίνα δήλωσε την Τρίτη ότι θα επιβάλλει έναν τεράστιο δασμό στις αμερικανικές εξαγωγές σόργου, ένα σιτάρι που χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων και για ένα ποτό που είναι πολύ δημοφιλές στην Κίνα.

Από σήμερα, οι Κινέζοι τελωνειακοί υπάλληλοι θα χρεώνουν τους εισαγωγείς σόργου από τις ΗΠΑ έναν δασμό 179%, μετά από έρευνα που διαπίστωσε ότι οι εξαγωγές σόργου επιδοτούντο από τις ΗΠΑ και ήταν καταστροφικές για τους Κινέζους παραγωγούς.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικού σόργου και οι εισαγωγές της ανήλθαν το προηγούμενο έτος σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι ΗΠΑ, εντωμεταξύ, στράφηκαν εναντίον της ZTE, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, τη Δευτέρα.

Το Υπουργείο Εμπορίου απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες να πουλούν ανταλλακτικά και υπηρεσίες στη ZTE για επτά χρόνια. Οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει να επιβάλλουν μια τέτοια απαγόρευση το 2017, αφότου η ZTE έστειλε παράνομα εξοπλισμό στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Περαιτέρω «παραπτώματα» οδήγησαν το Υπουργείο Εμπορίου να επιβάλει τελικά την απαγόρευση, σύμφωνα με δήλωση της υπηρεσίας.

Η ZTE αγοράζει μικροτσίπ από την Qualcomm και γυαλί από τηv Corning, και η εταιρεία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής smartphone στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας ανεστάλη στο Χονγκ Κονγκ, την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Trump κατηγόρησε επανειλημμένα το Πεκίνο ότι υποτιμά το νόμισμά του για να ενισχύει τις εξαγωγές. Τον Μάιο του 2017, είπε ότι η χειραγώγηση είχε σταματήσει, και θεώρησε ότι αυτό ήταν δικό του κατόρθωμα.

Τώρα, φαίνεται ότι το ξανασκέφτεται. Σε ένα tweet του τη Δευτέρα, είπε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου «παίζει για άλλη μια φορά το παιχνίδι της νομισματικής υποτίμησης» και αυτό «δεν είναι αποδεκτό!» (Μάλιστα, τοποθέτησε και τη Ρωσία πλάι στην Κίνα.)

Η αντίδραση αυτή του Trump δεν συμβαδίζει με μια πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που αναφέρει ότι κανένας εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ δεν χειραγωγεί τη συναλλαγματική του ισοτιμία.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Trump, το δολάριο έχει υποχωρήσει έναντι άλλων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού γουάν.

«Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Trump θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί στα νομίσματα, παράλληλα με την εμπορική μάχη του», δήλωσε ο Hussein Sayed, επικεφαλής στρατηγικής στην FXTM.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Wall Street Journal ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι εμπορικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξετάζουν νέα μέτρα κατά του Πεκίνου, ως αντίποινα για τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει στις αμερικανικές υπηρεσίες τεχνολογίας και cloud.

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Κίνα περιορίζει αθέμιτα το εμπόριο των αμερικανικών εταιρειών σε αυτούς τους κλάδους.