Εμπορικός πόλεμος για τα «μάτια» του Galaxy Note 7

Εμπορικός πόλεμος για τα «μάτια» του Galaxy Note 7
epa05473024 Samsung Electronics Mobile President Ko Dong-Jin presents the company's newest phablet the Galaxy Note 7 at Samsung's headquarters in Seoul, South Korea, 11 August 2016. The phablet, with an iris recognition feature that has drawn big market interest, will be available for pre-order from 06 August. The Galaxy Note 7 will be available to the public on 19 August in Korea. EPA/KIM HEE-CHUL

Η εγκατάλειψη του Note 7 από τη Samsung αναμένεται να κλιμακώσει τον εμπορικό ανταγωνισμό μεταξύ των κατασκευαστών που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Η εγκατάλειψη του έξυπνου κινητού Galaxy Note 7 από τη Samsung εξαιτίας των προβλημάτων ασφαλούς χρήσης του, εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει έναν εμπορικό πόλεμο ανταγωνισμού μεταξύ των κατασκευαστών “έξυπνων κινητών” Android, προκειμένου να κερδίσουν εμπορικά και οικονομικά από το “κενό” που αφήνει η απόσυρση του αναφερόμενου κινητού.

Οι καταναλωτές τείνουν να επιλέγουν μεταξύ του λειτουργικού συστήματος iOS της Apple και του Android της Google, με την LG Electronics και την Alphabet Inc., σε προνομιακή θέση για να εκμεταλλευτούν τη νέα κατάσταση, καθώς και οι δύο εταιρίες έχουν να προσφέρουν νέες συσκευές “έξυπνων κινητών” τηλεφώνων στην αγορά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα πρόβλημα που σχετίζεται με το hardware είναι δύσκολο ν’ αλλάξει τις προτιμήσεις των καταναλωτών, τονίζοντας τη στροφή των καταναλωτών προς το λειτουργικό σύστημα Android.

Aπογοήτευση για τα λειτουργικά κέρδη

Η Samsung Electronics αναθεώρησε σήμερα πτωτικά τις προβλέψεις της για τα τριμηνιαία κέρδη της, απορροφώντας ένα πλήγμα 2,3 δισεκ. δολαρίων από την απόσυρση του βασικού ‘έξυπνου τηλεφώνου’ της, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να είναι από τις πλέον δαπανηρές αποτυχίες ενός προϊόντος σε θέματα ασφαλείας στην ιστορία της τεχνολογίας.

Προσδιορίζοντας τον αντίκτυπο από την χθεσινή κίνηση να καταργήσει το Galaxy Note 7 ύστερα από την απόσυρσή του από την αγορά και εβδομάδες εντεινόμενων προβλημάτων, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία κατασκευής smartphone είπε ότι αναμένει τα λειτουργικά κέρδη για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου να διαμορφωθούν στα 5,2 τρισεκ. γουόν (4,7 δισεκ. δολάρια) από τα 7,8 τρισεκ. γουόν που προέβλεψε μόλις πριν από πέντε ημέρες.

Σε ανακοίνωσή της η Samsung εξηγεί ότι η μείωση της πρόβλεψης της κατά 2,6 τρισεκ. γουόν (2,3 δισεκ. δολάρια) αντανακλά τον αντίκτυπο στις πωλήσεις και τα κέρδη που αναμένει αυτή τη στιγμή από την απόφασή της να αναστείλει οριστικά την πώληση της συσκευής των 882 δολαρίων, Note 7. Οι προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν επίσης πτωτικά στα 47 τρισεκ. γουόν από τα 49 τρισεκ. γουόν προηγουμένως.

Η νέα πρόβλεψη για τα κέρδη είναι κατά 30% χαμηλότερη από τα λειτουργικά κέρδη του τρίτου τριμήνου του 2015.

«Κανείς δεν θα μπορούσε να αναμένει το ποσό που η Samsung μόλις ανακοίνωσε ως πρόβλεψη», ανέφερε στέλεχος της Alpha Asset Management. «Θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει αύριο η αγορά».

Σήμερα η μετοχή της Samsung σημείωσε πτώση 0,7%. Η χρηματιστηριακή αγορά στη Σεούλ είχε κλείσει πριν την ανακοίνωση των νέων προβλέψεων. Η μετοχή της έχει ήδη υποχωρήσει κατά 10% αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση της από τον Μάιο του 2012.

Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε την ανάκληση 2,5 εκατ. τηλεφώνων Note 7 στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά τις αναφορές ότι παίρνουν φωτιά. Η εταιρία φάνηκε να έχει την κατάσταση υπό έλεγχο καθώς διέθεσε συσκευές αντικατάστασης με διαφορετικές μπαταρίες, μέχρι που τα καινούργια τηλέφωνα επίσης άρχισαν να βγάζουν καπνό και να αναφλέγονται.