Ένα νέο κεφάλαιο γράφεται στην «κόντρα» Amazon – Google

Ένα νέο κεφάλαιο γράφεται στην «κόντρα» Amazon – Google
Photo:

Ο διαδικτυακός «γίγαντας» πωλήσεων ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να πουλάει νέα προϊόντα της Nest.

του David Z. Morris

Η Amazon ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα πάψει να διακινεί νέα προϊόντα της Nest -η οποία ανήκει στη Google– συμπεριλαμβανομένου ενός νέου θερμοστάτη Nest και ενός συστήματος οικιακής ασφάλειας. Και η Nest, αντιδρώντας σε αυτή την απόφση, ανακοίνωσε ότι θα πάψει να πουλάει τα προϊόντα της μέσω της Amazon.

Σύμφωνα με το Business Insider, οι εργαζόμενοι της Nest που έμαθαν τα νέα απευθείας από την Amazon «έχουν την αίσθηση ότι η απόφαση πάρθηκε από τον CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος», αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι δύο «γίγαντες» μάχονται ο ένας τον άλλον για την κυριαρχία στον κλάδο των διασυνδεδεμένων οικιακών συσκευών.

Η Alexa της Amazon βρίσκεται στην πρωτοπορία ως κόμβος ελέγχου των πάντων, από φώτα έως τηλεοράσεις. Και αυτήν την εβδομάδα, η Amazon ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τη Ring, η οποία κατασκευάζει ένα σύστημα οικιακής ασφαλείας που θα ανταγωνίζεται άμεσα εκείνο της Nest.

Ένα βασικό ερώτημα που αφορά την απόφαση της Amazon είναι κατά πόσο αντιβαίνει στους αντιμονοπωλιακούς κανόνες. Η κυβέρνηση Τραμπ είναι κατά της ρύθμισης κι αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια δράσης. Ένας ειδικός επί νομικών θεμάτων είπε επίσης στο Business Insider ότι η κίνηση της Amazon «μάλλον δεν είναι παράνομη».

Ωστόσο, η χρήση του δικτύου λιανικής της Amazon για να παρεμποδίσει τον ανταγωνισμό σε έναν εντελώς άσχετο κλάδο φαντάζει δεοντολογικά προβληματική – και σίγουρα πλήττει τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Και η Google πάντως δεν πάει πίσω, στη μάχη μεταξύ των δύο εταιρειών. Πρόσφατα, προχώρησε σε αλλαγές που αποτρέπουν τη λειτουργία της εφαρμογής YouTube σε κάποιες συσκευές Amazon, αντιδρώντας σε προηγούμενη απόφαση της Amazon να μην διακινεί άλλες συσκευές της Google.