Ένα σκληρό Brexit θα επηρρεάσει περισσότερο τη Βρετανία από την κρίση του 2008

Ένα σκληρό Brexit θα επηρρεάσει περισσότερο τη Βρετανία από την κρίση του 2008

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας δήλωσε πως ανησυχεί «επειδή η κρίση τελικά δεν μας δίδαξε πολλά πράγματα».

Έντονη είναι η ατμόσφαιρα στη Βρετανία, μετά τις προειδοποιητικές δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι επίκειται μία κρίση καταστροφικότερη από αυτή του 2008, εάν δεν υπάρξει εμπεριστατωμένη συμφωνία για το Brexit και αντίστοιχη πρόβλεψη για μεταβατική περίοδο (29/3/2019 – 31/12/2020). Επίσης, έχει ήδη ενημερώσει την κυβέρνηση των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι τιμές των κατοικιών στη χώρα ενδέχεται να υποχωρήσουν κατά 35% και τα επιτόκια των στεγαστικών να εκτιναχθούν στο 4%. Από την άλλη, οι υπέρμαχοι της εξόδου της Βρετανίας τον κατηγορούν ότι σπέρνει τον πανικό, εκφοβίζοντας τον βρετανικό λαό να μην πάει σε σκληρό Brexit. Αν και ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι ευθύνη μίας κεντρικής τραπέζης να μην εφησυχάζει σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές.

Βέβαια, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν διαφαίνεται μόνο από τις δηλώσεις του Κάρνεϊ, αλλά και από αυτές της Έμιλι Θόρνμπερι (βουλευτής των Εργατικών) η οποία ανέφερε στην εφημερίδα Financial Times ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση Μέι. Σε περίπτωση που όντως γίνει κάτι τέτοιο και η συμφωνία δεν υπερψηφιστεί, τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή και δεν θα μπορεί να ελπίζει στη στήριξη των Εργατικών. Όπως εκτιμά η Θόρνμπερι, η Μέι και η κυβέρνηση των Συντηρητικών θα πέσει μέχρι τα Χριστούγεννα. «Δεν νομίζω πως είναι σε θέση οι Συντηρητικοί να φθάσουν σε μία ικανοποιητική συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας. Από μέρους μας, πάντως, τασσόμαστε υπέρ νέων εκλογών και όχι ακόμα ενός δημοψηφίσματος», δήλωσε η κ. Θόρνμπερι.

Σε τεντωμένο σκοινί

Ο Μαρκ Κάρνεϊ στο πλαίσιο μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης, με κυβερνητικά στελέχη εξέφρασε την ανησυχία του «επειδή η κρίση τελικά δεν μας δίδαξε πολλά πράγματα». Τόνισε ότι η τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη για τη χειρότερη έκβαση στη διαδικασία του Brexit και όχι την καλύτερη. Από την άλλη, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ περιόδευσε αυτή την εβδομάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για επαφές με ομολόγους του, δηλώνοντας ότι αυξάνονται οι πιθανότητες της μη συμφωνίας. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε ζητήσει από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη στήριξή του να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία της συμφωνίας του Brexit και να αρθούν τα εμπόδια.

Από πλευράς του ο διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ανέφερε πως οι βρετανικές τράπεζες έχουν υποβληθεί σε δοκιμασία, ώστε να αποδειχθεί εάν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μία κατάσταση όπου ταυτοχρόνως τα επιτόκια των στεγαστικών θα φθάσουν το 4%, οι τιμές κατοικιών θα υποχωρήσουν 35% και η ανεργία θα εμφανίσει άνοδο.

Και αυτή η δοκιμασία έγινε λαμβάνοντας ακόμα δύο μεταβλητές υπόψιν: το να μην υπάρξει συμφωνία του χρόνου τον Μάρτιο, οπότε τυπικά ξεκινά η μεταβατική περίοδος (29/3/2019) και το να μην έχει συναφθεί συμφωνία στη λήξη της μεταβατικής περιόδου (31/12/2020). Ερωτηθείς, εάν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν μαζικές αναλήψεις σε μία έκρυθμη κατάσταση, απάντησε ότι «μέλημά μας είναι να συμβεί ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να μπορούν τότε οι τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστό στην οικονομία και τους πολίτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων στο 0,75% δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας έκανε λόγο για μία συγκρατημένη άνοδο, όντας ο πληθωρισμός άνω του 2%, δηλαδή του επισήμου στόχου. Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον σταδιακών αυξήσεων, ώστε να ελέγχεται ο πληθωρισμός.