Με ένα tweet ο Ντόναλντ Τραμπ αντικαθιστά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Με ένα tweet ο Ντόναλντ Τραμπ αντικαθιστά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

O επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο θα πάρει τη θέση του Ρεξ Τίλερσον.

«Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για διαφωνίες με τον Τίλερσον για να εξηγήσει την αποπομπή του, επικαλούμενος ιδιαίτερα το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Συνενοούμασταν καλά, όμως είχαμε διαφωνίες», είπε ο Τραμπ αναχωρώντας για την Καλιφόρνια από τους κήπους του Λευκού Οίκου. «Όταν κοιτάζετε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: εγώ πίστευα πως ήταν φρικτή, αυτός πίστευε πως ήταν εντάξει», εξήγησε.

Ο Τραμπ δήλωσε σίγουρος ότι ο Πομπέο «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά σε αυτήν την κρίσιμη καμπή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τη θέση του Πομπέο στο τιμόνι της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών θα αναλάβει για πρώτη φορά μία γυναίκα, η Τζίνα Χάσπελ.

Στο “σκοτάδι” ο Τίλερσον
Ο Ρεξ Τίλερσον δεν μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από την αποπομπή του και αγνοεί τους λόγους για τους οποίους απομακρύνθηκε. «Ο υπουργός Εξωτερικών δεν μίλησε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο και αγνοεί τους λόγους, όμως είναι ευγνώμων επειδή μπόρεσε να υπηρετήσει και εξακολουθεί να πιστεύει πως το να υπηρετείς το δημόσιο είναι ένα ευγενές καθήκον και δεν πρέπει να μετανιώνει κανείς γι’ αυτό», δήλωσε ο Στιβ Γκολντστάιν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ποιος είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
Ο 54χρονος διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ. Ειναι ταυτόχρονα και εξέχων οπαδός του συντηρητικού Tea Party , το οποίο ώθησε τους Ρεπουμπλικάνους πριν από μερικά χρόνια προς τα δεξιά,όπως γράφει η Washington Post. Στην εκλογική εκστρατεία του 2016, ο Πομπέο πρωτοστάτησε στις επιθέσεις κατά της Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στην εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται «γεράκι». Αρκετές φορές έχει αγωνιστεί για την ανάκληση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. Την αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα τη θεωρεί επίσης μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Ο Πομπέο είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Εκπροσώπησε την Πολιτεια του Κάνσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2011 πριν μετακομίσει στη CIA το 2017. Από όλα τα στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Ρεπουμπλικανός περιγράφεται ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη πίστη στον Τραμπ.

Ο Πομπέο χαρακτηρίζεται πολύ εργατικός, αλλά και επιθετικός απέναντι στους εργαζομένους, γράφει η Washington Post.

Ιστορικό ορόσημο η επιλογή μιας γυναίκας στην κορυφή της CIA
Την επιλογή της Τζίνα Χάσπελ ως επικεφαλής της CIA, πρώτης γυναίκας σε αυτή τη θέση, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Τζίνα Χάσπελ, η αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA, επελέγη να αντικαταστήσει τον διευθυντή (Μάικ) Πομπέο και θα είναι η πρώτη διευθύντρια της CIA, ένα ιστορικό ορόσημο. Ο Μάικ (Πομπέο) και η Τζίνα (Χάσπελ) έχουν συνεργαστεί για πάνω από έναν χρόνο και έχουν αναπτύξει βαθύ, αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του προς την Washington Post.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η ίδια η Χάσπελ σε ανακοίνωσή της δήλωσε ενθουσιασμένη με την προαγωγή της.

«Ύστερα από 30 χρόνια ως αξιωματούχος στη CIA, ήταν τιμή μου που υπηρέτησα ως αναπληρώτρια διευθύντρια δίπλα στον Μάικ Πομπέο τον περασμένο χρόνο», ανέφερε η Χάσπελ, σύμφωνα με την WP. «Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Τραμπ για την ευκαιρία», δήλωσε η Χάσπελ, και εξέφρασε την ελπίδα να φανεί αντάξια «της εμπιστοσύνης του σε εμένα, να με επιλέξει για τη θέση της επόμενης διευθύντριας της CIA».