Ένα βήμα πίσω για τη συμφωνία NAFTA από τον Τραμπ

Ένα βήμα πίσω για τη συμφωνία NAFTA από τον Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να μην τερματίσει τη  Συμφωνία για το Ελεύθερο Εμπόριο στη Βόρεια Αμερική (NAFTA) κατά την παρούσα χρονική περίοδο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να μην προχωρήσει στον τερματισμό εφαρμογής της Συμφωνίας για το Ελεύθερο Εμπόριο στη Βόρεια Αμερική (NAFTA) κατά την παρούσα χρονική περίοδο, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, αλλά και με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.«»

Ο Τραμπ υποστήριξε την επαναδιαπραγμάτευση της παραπάνω αναφερόμενης συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό της, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πρόσφατα τάχθηκε υπέρ των Αμερικανών παραγωγών γαλακτομικών προϊόντων, καταγγέλλοντας τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού στον τομέα αυτό, που εφαρμόζει ο Καναδάς.

Επικοινωνία με Νιέτο και Τριντό

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου από κοινού να συμφωνήσουν στην “πιο εύκολη λύση” της μη κατάργησης εφαρμογής της Συμφωνίας για το Ελεύθερο Εμπόριο στη Βόρεια Αμερική (NAFTA), αλλά και στην επαναδιαπραγμάτευση της, με τη συμμετοχή και του Καναδά.

Σημειώνεται ότι το μεξικανικό πέσο κέρδισε περισσότερο από 1% μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Τραμπ, τόσο με τον πρόεδρο Πένια Νιέτο, αλλά και με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Στις τηλεφωνικές αυτές επικοινωνίες, ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος είχε προεκλογικά ασκήσει σφοδρή κριτική στη συμφωνία NAFTA, τάχθηκε “υπέρ του εκσυγχρονισμού της, μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης της”.