Ένα βήμα πίσω κάνει η Ιταλία – Αποδέχεται το αίτημα της Κομισιόν για μείωση του ελλείμματος για το 2019

Ένα βήμα πίσω κάνει η Ιταλία – Αποδέχεται το αίτημα της Κομισιόν για μείωση του ελλείμματος για το 2019
epa07226177 Italian Prime Minister Giuseppe Conte (L) is welcomed by European Commission President Jean-Claude Juncker prior to a meeting in Brussels, Belgium, 12 December 2018. Conte is in Brussels for talks as Rome seeks to avert the danger of the European Commission opening an infringement procedure over the budget. EPA/OLIVIER HOSLET

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Κόντε-Γιούνκερ - Ο Ιταλός πρωθυπουργός επιμένει πάντως ότι η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει τα κύρια μέτρα που έχει εξαγγείλει.

Στη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία ολοκληρώθηκε αργά σήμερα στις Βρυξέλλες, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, όπως υπογραμμίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε μια νέα πρόταση, η οποία μειώνει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το 2019, από το 2,4%, στο 2,04%, κάνοντας δεκτό το κύριο αίτημα της Κομισιόν για περιστολή των δαπανών, μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Rai.

Ο Κόντε πάντως τόνισε ότι τα δύο κύρια μέτρα της κυβέρνησης -βασικό εισόδημα και μείωση της συντάξιμης ηλικίας- πρόκειται οπωσδήποτε να εφαρμοστούν.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχιστεί στην Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει αύριο, αλλά και τις επόμενες ημέρες.

«Ήδη κατά την πρώτη της εκτίμηση, μέσα σε λίγες ώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ουσιαστική και ιδιαίτερα σημαντική την πρότασή μας. Η κυβέρνησή μου θέλει να σεβαστεί την λαϊκή βούληση, αλλά χαρακτηρίζεται και από μια ξεκάθαρα λογική προσέγγιση», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Κόντε προχώρα, ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε την διαδικασία επιβολής κυρώσεων» υπογραμμίζει, στο μεταξύ, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Ενώ ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι, σήμερα το μεσημέρι είχε δηλώσει ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει πως δεν βλέπει τα τεράστια οικονομικά αιτήματα του Μακρόν και να γίνεται “ψείρας” με την Ιταλία».

Δείτε ακόμη: Τα μέτρα του Μακρόν δίνουν φτερά και στο «αντάρτικο» της Ιταλίας