Ένας ακόμη πίνακας του Πικάσο πωλήθηκε σε τιμή-ρεκόρ

Ένας ακόμη πίνακας του Πικάσο πωλήθηκε σε τιμή-ρεκόρ

Το συγκεκριμένο έργο ανήκε σε προσωπική συλλογή από το 1965.

Το πορτρέτο της «χρυσής μούσας» του Πάμπλο Πικάσο, Μαρί Τερέζ Γουόλτερ, πωλήθηκε πριν λίγες μέρες μετά από πλειστηριασμό του οίκου Σόθμπις. Ο πίνακας «Προφίλ μπούστου γυναίκας που γράφει» του 1932 πωλήθηκε τελικά για λίγο παραπάνω από 36 εκατομμύρια δολάρια.

Το συγκεκριμένο έργο, ανήκε σε προσωπική συλλογή από το 1965. Το 1997, ο οίκος Σόθμπις στη Νέα Υόρκη πούλησε τον πίνακα εκ μέρους της Έβελυν Σαρπ σε έναν ανώνυμο ιδιωτικό αγοραστή.

Το πορτρέτο, ένα από τα πολλά που ζωγράφισε ο Ισπανός καλλιτέχνης της αγαπημένης του, παρουσιάζει τη Γουόλτερ μόνη, σε μια προσωπική στιγμή. Ο Πικάσο και η Γουόλτερ γνωρίστηκαν στο Παρίσι το 1927, όταν εκείνη ήταν μόλις 17 χρονών, και ο ζωγράφος ήταν παντρεμένος με μια άλλη μούσα του, την Όλγα Κοκλόβα. Για χρόνια, η σχέση τους παρέμενε κρυφή, αν και η Γουόλτερ εμφανίστηκε σε πολλά έργα του τη δεκαετία του 1930.

Οι πίνακες του Πικάσο έχουν κατά καιρούς καταρρίψει παγκόσμια ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένου του πλειστηριασμού το 2015 για το έργο «Οι γυναίκες του Αλγερίου» που πωλήθηκε έναντι 140 εκατομμυρίων δολαρίων.