Ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για τον Μάρκ Ζούκερμπεργκ

Ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για τον Μάρκ Ζούκερμπεργκ

Ένα σφάλμα στο λογισμικό του κοινωνικού δικτύου έκανε τις αναρτήσεις των χρηστών του δημόσιες.

Το 2018 δεν φαίνεται να πηγαίνει και τόσο καλά για το Facebook, καθώς το ένα πρόβλημα «σκάει» μετά το άλλο. Μπορεί η εταιρεία να προσπαθεί να αφήσει πίσω της το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, αλλά το χάος των προβλημάτων στις ρυθμίσεις απορρήτου εξακολουθεί να δημιουργεί «πονοκέφαλο» στους ιθύνοντες.

Τον προηγούμενο μήνα, ένα σφάλμα στο λογισμικό του κοινωνικού δικτύου απενεργοποίησε από μόνο του τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου σε 14 εκατομμύρια χρήστες, κάνοντας τις αναρτήσεις τους δημόσιες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από τους χρήστες αυτούς να δημιουργούν αναρτήσεις για ένα συγκεκριμένο κοινό, αλλά αυτές να δημοσιεύουνται σε όλους.

Βέβαια, όσοι πρόσεξαν το σφάλμα, μπορούσαν ακόμα να αλλάξουν την προτεινόμενη ρύθμιση πίσω στην ιδιωτική.

«Πρόσφατα ανακαλύψαμε ένα σφάλμα που αυτομάτως προτείνει την κοινοποίηση αναρτήσεων προς όλους, ενώ κάποιοι χρήστες δημοσίευαν στο Facebook μόνο για συγκεκριμένους φίλους τους», δήλωσε η επικεφαλής προστασίας ιδιωτικότητας, Έριν Έγκαν.

«Διορθώσαμε αυτό το σφάλμα και ξεκινώντας από σήμερα (7/6), το γνωστοποιούμε σε όλους όσους επηρεάστηκαν και τους ζητούμε να εξετάσουν όσες αναρτήσεις είχαν κάνει εκείνη την περίοδο», δήλωσε η Έγκαν. «Για να είμαστε ξεκάθαροι, αυτό το σφάλμα λογισμικού δεν επηρέασε ό,τι δημοσίευαν οι χρήστες στο παρελθόν, και αυτοί έχουν ακόμα τη δυνατότητα να επιλέξουν το κοινό τους, όπως έκαναν πάντα. Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη για αυτό το λάθος».

Το σφάλμα λογισμικού, που ήταν ενεργό από τις 18 μέχρι τις 27 Μαΐου, εντοπίστηκε στις 22 Μαΐου και χρειάστηκαν πέντε μέρες για να επιλυθεί εντελώς. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι το πρώτο σφάλμα στην ιδιωτικότητα των χρηστών, που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, καθώς ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε ότι το Facebook μοιράστηκε προσωπικά στοιχεία των χρηστών του με κατασκευάστριες εταιρείες ηλεκτρονικών συσκευών, όπως η Apple, η Samsung και η Amazon.

Μάλιστα, οι απολογίες του Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν μοιάζουν να βελτιώνουν την κατάσταση. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο υπογράμμισε σε μια δημόσια ανάρτησή του πως «Είμαστε υπεύθυνοι για την προστασία των δεδομένων σας, και αν δεν μπορούμε να το κάνουμε, τότε δεν αξίζουμε να σας προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας».

Μήπως, λοιπόν, ήρθε το τέλος του Facebook;