Ένας επιχειρηματικός «πόλεμος» πολλών δισεκατομμμυρίων δολαρίων

Ένας επιχειρηματικός «πόλεμος» πολλών δισεκατομμμυρίων δολαρίων

Η εξαγορά της Whole Foods από την Amazon αναζωπυρώνει τη μάχη με το «αντίπαλον δέος» της Walmart.

 

Όταν η Wal-Mart Stores Inc. εξαγόρασε την εταιρεία διαδικτυακής πώλησης Jet.com για 3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, η κίνηση αυτή υπήρξε σημείο καμπής – η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων λιανικής εξέφραζε πλέον τη βούληση να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της Amazon στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Την Παρασκευή, η Amazon.com αντεπιτέθηκε. Με την ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της αλυσίδας υπεραγορών τροφίμων Whole Foods Market Inc., η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου έδειξε την πρόθεσή της να ανταγωνιστεί τη Wal-Mart στον κόσμο των καταστημάτων λιανικής.

Οι δύο συμφωνίες καθιστούν σαφές ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ παραδοσιακής λιανικής πώλησης και ηλεκτρονικού εμπορίου εξαφανίζονται και η κλαδική κυριαρχία θα εξαρτάται απ’ το ποιος είναι καλύτερος και στα δύο – καταστήματα λιανικής και e-commerce.

Η εξαγορά της Whole Foods από την Amazon αποδιοργανώνει και τον ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων κλάδο των σουπερμάρκετ στις ΗΠΑ, ενός τομέα της λιανικής πώλησης που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τρομακτικού πολέμου τιμών. Οι γερμανικές εκπτωτικές αλυσίδες Aldi και Lidl ανταγωνίζονται τη Wal-Mart, η οποία ελέγχει το 22% της αγοράς τροφίμων, με την καθεμιά τους να δεσμεύεται στην προσφορά της χαμηλότερης τιμής της αγοράς.

Η κίνηση της Amazon στοχεύει στην καρδιά της Wal-Mart – καθώς η πώληση τροφίμων αντιπροσωπεύει το 56% των εσόδων της Wal-Mart για το περασμένο έτος, τα οποία άγγιξαν τα 486 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέσω της συμφωνίας, η Amazon αποκτά πρόσβαση στα 460 καταστήματα της Whole Foods και θα προσπαθήσει να ανταγωνιστεί τα 4.700 καταστήματα της Wal-Mart, τα οποία προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα φρούτων και λαχανικών ενώ βρίσκονται και εντός 15 χιλιομέτρων από το 90% του αμερικανικού πληθυσμού.

Η Amazon αναμένεται να χαμηλώσει τις εξαιρετικά υψηλές τιμές της Whole Foods, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης των πελατών της Wal-Mart. Την ίδια στιγμή, η Wal-Mart κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση – βάζοντας στο στόχαστρό της τους πελάτες της Amazon με μεγάλα πορτοφόλια – με μια σειρά εξαγορών διαδικτυακών εμπορικών σημάτων όπως η Moosejaw, η Modcloth και η Bonobos.