Ένας «μονομάχος» από τη Θεσσαλονίκη στην αρένα της καινοτομίας

Ένας «μονομάχος» από τη Θεσσαλονίκη στην αρένα της καινοτομίας

Στην ανάπτυξη γραφενίου προσανατολίζεται το ερευνητικό πρόγραμμα «Gladiator» του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ και της ΟΕΤ.

Ένα καινοτόμο σύστημα ανάπτυξης γραφενίου εγκαταστάθηκε στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Gladiator» («Μονομάχος») που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Ο ελληνικός «μονομάχος» από τη Θεσσαλονίκη πρόκειται να ριχτεί στην παγκόσμια αρένα της καινοτομίας με βασικό «όπλο» το γραφένιο, ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εύκαμπτες οθόνες και στις συσκευές που τις φέρουν (OLED συστήματα φωτισμού, τηλεοράσεων, οθόνες κινητών), αλλά και σε εύκαμπτους αισθητήρες φωτός.

Στο Ερευνητικό Πρόγραμμα, που έχει τριετή διάρκεια, συμμετέχουν δύο φορείς από την Ελλάδα, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και η ΟΕΤ, η startup εταιρεία παροχής τεχνογνωσίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε ακόμη: Ελληνίδα επιστήμονας πίσω από το τεχνητό γραφένιο

Το «Gladiator» έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη γραφενίου για εφαρμογή σε εύκαμπτες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις. Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της ερευνητικής δράσης είναι να δημιουργηθούν τελικά προϊόντα πολύ φθηνότερα από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά.

Το πόσο σημαντικό υλικό είναι αποδεικνύεται από τις πολλαπλές τεχνολογικές εφαρμογές που μπορεί να έχει. Αυτές περιλαμβάνουν: Διαφανές ηλεκτρόδιο σε Οργανικές Ηλεκτρονικές Διατάξεις, μπαταρίες λιθίου, ηλεκτρονικά κυκλώματα, αισθητήρες, φακοί επαφής, αισθητήρες, αεροδιαστημικά υλικά.

Διαβάστε ακόμη: Ελληνική νανοτεχνολογία με παγκόσμιες προοπτικές