Ένας στρατηγός του Αμερικανικού Στρατού αποκαλύπτει: Οι Ευρωπαίοι απεχθάνονται τον Τραμπ

Ένας στρατηγός του Αμερικανικού Στρατού αποκαλύπτει: Οι Ευρωπαίοι απεχθάνονται τον Τραμπ

Πώς οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν έναν βασικό τους σύμμαχο – Ένα χάσμα που πλέον διογκώνεται.

του Barry McCaffrey*

Ένα σημαντικό και διογκούμενο χάσμα ανοίγεται πλέον μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, θέτοντας σε κίνδυνο την πιο θεμελιώδη παγκόσμια συμμαχία μας. Η εντεινόμενη δυσπιστία και ο θυμός της Ευρώπης έναντι της Αμερικής απειλεί την εταιρική σχέση εθνικής ασφαλείας μας που εδράζεται στο ΝΑΤΟ και το εμπόριό μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόσφατη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ίσως είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η ΕΕ έχει τώρα παραπονεθεί επισήμως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή των δασμών από τις ΗΠΑ είναι παράνομη. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker χαρακτήρισε την όλη κατάσταση «ηλίθια».

Τα περισσότερα από τα 16 χρόνια που έζησα στο εξωτερικό τα πέρασα στην Ευρώπη – στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης βρίσκονται στο χειρότερό σημείο τους, τουλάχιστον στο πλαίσιο της σύγχρονης ιστορίας. Η κατάσταση είναι τρομακτική και επιδεινώνεται συνεχώς. Και απαιτεί μια προσεκτική εξέταση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Αξίζει πρώτα να διερευνήσουμε γιατί η σχέση μας με την Ευρώπη είναι σημαντική. Στο κάτω-κάτω, οι ΗΠΑ παραμένουν η πιο ισχυρή, καλά εξοπλισμένη, και με την ισχυρότερη επιρροή κοινωνία στον κόσμο. Έχουμε κορυφαία επιστημονική ανάπτυξη, γεωργία, μεταποίηση, τριτοβάθμια εκπαίδευση, και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, επωφελούμαστε πολύ από μια ισχυρή εταιρική σχέση με τους υπερατλαντικούς γείτονές μας. Οι Ευρωπαίοι μοιράζονται σε μεγάλο βαθμό τις αξίες μας. Έχουμε μια εμπορική σχέση αξίας περίπου 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ΗΠΑ είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, αν αυτή θεωρηθεί ως ενιαία οντότητα, ξεπερνώντας την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό. Το ΝΑΤΟ είναι χωρίς αμφιβολία η πιο σημαντική αμυντική συμμαχία των ΗΠΑ. Η Ευρώπη βοηθά τις ΗΠΑ να ηγηθούν παγκοσμίως, υποστηρίζοντας μας πρωτίστως στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλες διεθνείς συμμαχίες. Επιπλέον, η διακυβέρνηση και η πολιτική μας εδράζονται θεμελιωδώς στη βρετανική και τη γαλλική πολιτική ιστορία.

Είναι σαφές ότι αν η Αμερική θέλει να συνεχίσει να έχει τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο της, έχει ανάγκη την Ευρώπη. Για να επιδιορθώσουμε τη συμμαχία μας, πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι το χάσμα μεταξύ μας δεν βασίζεται απλά στην πολιτική. Είναι αλήθεια ότι επί του παρόντος έχουμε σημαντικές διαφωνίες γύρω από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, και τα σχετικά χαμηλά ποσά που οι ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν για την άμυνά τους. Αλλά υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που μας χωρίζουν.

Το βασικό ζήτημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι απεχθάνονται τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump. Αυτό είναι κατανοητό. Έχει καταφερθεί δημοσίως εναντίον του ΝΑΤΟ και έχει επιπλήξει προσωπικά Ευρωπαίους ηγέτες όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May. Οι μεταβαλλόμενες πολιτικές του θέσεις, οι ανακρίβειες στις περιγραφές των γεγονότων εκ μέρους του, και όλη αυτή η φιλολογία με το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» έχουν εκνευρίσει τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει πλέον ένας κοινός ρωσικός εχθρός για να ενώσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους.

Τι πρέπει, λοιπόν, να γίνει; Όταν ήμουν διοικητής λόχου πεζικού στο Βιετνάμ, όταν εμπλεκόμασταν σε μάχη υψηλής έντασης, πετούσαμε φωτοβολίδες μέσα στη νύχτα για να στείλουμε σήμα παρουσίας «άμεσου κινδύνου». Όλες οι αμερικανικές δυνάμεις ήξεραν τότε ότι πρέπει να έρθουν αμέσως για να μας βοηθήσουν.

Η σχέση μας με την Ευρώπη είναι πλέον σε κατάσταση «άμεσου κινδύνου». Το Κογκρέσο, η επιχειρηματική κοινότητα, ο ακαδημαϊκός κόσμος και τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να φωτίσουν με κάθε τρόπο τον εντεινόμενο κίνδυνο του χάσματος που μας χωρίζει από την Ευρώπη.

* Ο Barry McCaffrey είναι στρατηγός εν αποστρατεία του Αμερικανικού Στρατού. Είναι αναλυτής εθνικής ασφάλειας για το NBC και μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Υπηρέτησε στην Στρατιωτική Ακαδημία (West Point) των ΗΠΑ για επτά χρόνια, διδάσκοντας σπουδές εθνικής ασφάλειας και πολιτικές επιστήμες.