Ενδεχόμενο αποχής της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση για το δημοψήφισμα

Ενδεχόμενο αποχής της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση για το δημοψήφισμα

Έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα για την απόφαση να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση του Α’ Θερινού Τμήματος της βουλής.

Για τις 10 το πρωί της Παρασκευής ορίστηκε να διεξαχθεί η ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Α΄ Θερινού Τμήματος για να αποφασίσει αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλει το Σύνταγμα, για να ανοίξει η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν αντίθετα με την πρόταση της κυβέρνησης που υιοθετήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετέχουν στην αυριανή συνεδρίαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε από τη Διάσκεψη των Προέδρων κατά την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και διάτρητο τον κανονισμό της Βουλής», συγκάλεσε εκτάκτως την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και τη γραμματεία του κόμματος.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Νίκος Βούτσης, για το θέμα αυτό, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά του όπλα που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ξεκαθάρισε ότι η εισήγηση τόσο η δική του όσο και του κ. Βούτση, θα είναι αρνητική στο να συμμετέχουν οι βουλευτές σε μια πρακτική «βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Απόφαση μέσα από τα όργανά τους, για το αν θα συμμετέχουν ή όχι αύριο στη συζήτηση θα πάρουν επίσης ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ.

«Εμείς προτείναμε στον πρόεδρο της Βουλής να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να διεξαχθεί η τριήμερη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής συζήτηση για το δημοψήφισμα», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε:

«Εξηγήσαμε ότι για την πρόταση, όχι μόνον υπήρχαν οι 120 τουλάχιστον βουλευτές της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και δεν αφορά δημοσιονομικό θέμα, αλλά και ότι η ηλεκτρική κάλυψη είναι μείζον κοινωνικό θέμα, όπως προϋποθέτει το Σύνταγμα. Τα δύο κόμματα που εκπροσωπούν την κυβέρνηση, δυστυχώς, παρά το αυτονόητο και την κοινή λογική, το αμφισβήτησαν με διάτρητα επιχειρήματα» είπε.

Ο κ. Λαφαζάνης, ανέφερε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, «να τηρήσει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, και να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκαλέσει την Ολομέλεια, γιατί δεν θεωρεί ότι νομιμοποιείται το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής να αποφασίσει για τα δικαιώματα της μειοψηφίας όπως τα ορίζει το Σύνταγμα».

«Αυτό είναι ολοκληρωτισμός, όχι δημοκρατία. Το Σύνταγμα κατά βάσει κατοχυρώνει τα δικαιώματα της μειοψηφίας και ο κανονισμός της Βουλής. Εμείς δεν νομιμοποιούμε το Α΄ Θερινό Τμήμα να θέσει υπό αμφισβήτηση το Σύνταγμα», επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

«Ένα κατεξοχήν αναφαίρετο και αυτοδίκαιο αίτημα καταστρατηγείται. Πρόκειται περί τραγέλαφου και αθλιότητας. Σειρά ενεργειών της κυβέρνησης δείχνουν ότι έχουμε μια περιορισμένη Δημοκρατία», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης.

ΔΗΜΑΡ: Δεν θα επιτρέψουμε να συνυπολογιστούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής για το δημοψήφισμα
«Η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογισθούν και, δι’ αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τον σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών, στη διαδικασία υποβολής της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», δηλώνει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.

«Για μας, υπέρτερη δημοκρατική υποχρέωση είναι η απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος. Κανείς βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν πρόκειται να επιτρέψει στη Χρυσή Αυγή να καταστεί παράγοντας της διεξαγωγής ή μη της κορυφαίας, όσο και αναγκαίας δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είναι το δημοψήφισμα» καταλήγει ο κ. Κουβέλης.

Διαβάστε ακόμη:

Έκτακτη σύγκληση του Α’ Θερινού Τμήματος με θέμα το δημοψήφισμα

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά σύγκληση της Ολομέλειας

Τσίπρας: «Μικρή ΔΕΗ» ίσον «μεγάλο φαγοπότι»

Όσες προτάσεις και να κατέβουν η κυβέρνηση δεν ανοίγει τη Βουλή