Ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές: Το διακύβευμα της κάλπης, οι εκπλήξεις και η επόμενη μέρα

Ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές: Το διακύβευμα της κάλπης, οι εκπλήξεις και η επόμενη μέρα
epa07145012 A voter cast her ballot during the midterm elections at the Riley Elementary School in Arlington Heights, Illinois, USA, 06 November 2018. All 435 members of the House of Representatives, 35 seats in the 100-member Senate and 36 out of 50 state governors are up for re-election. EPA/KAMIL KRZACZYNSKI

Τι θα γίνει εάν οι Δημοκρατικοί χάσουν από τον Τραμπ;

Δυο χρόνια μετά τις προεδρικες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι Αμερικανοί προσέρχονται σήμερα εκ νέου στις κάλπες για τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές.

Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν στην ανατολική ακτή στις 06:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) και μία ώρα αργότερα υποδέχονταν τους ψηφοφόρους τα εκλογικά τμήματα στις μισές αμερικανικές Πολιτείες. Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν τους ψηφοφόρους να σχηματίζουν ουρές έξω από μερικά εκλογικά τμήματα.

Με την ψήφο τους οι πολίτες αποφασίζουν για τη νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και για το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας. Συγκεκριμένα θα ανανεωθούν και οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Θα αναδειχθούν επίσης 36 από τους 50 κυβερνήτες των αμερικανικών Πολιτειών.

Πέραν τούτου εκλέγονται και νέοι κυβερνήτες σε 36 πολιτείες. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί για να κερδίσουν την πλειοψηφία πρέπει να διατηρήσουν τις έδρες που έχουν και να κερδίσουν άλλες 23, κάτι που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι εφικτό.

Δυσκολότερο για τους Δημοκρατικούς θα είναι να κερδίσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία, καθώς το ένα τρίτο των εδρών της, που θα ανανεωθεί φέτος, αφορά κυρίως Πολιτείες στις οποίες πλειοψηφούν οι συντηρητικοί. Σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν τις 51 από τις 100 έδρες της άνω βουλής του Κογκρέσου. Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι όμως αναμένεται να διατηρήσουν ή και να διευρύνουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία.

Η εκλογική ιστορία πάντως δείχνει ότι οι ενδιάμεσες εκλογές εξελίσσονται σχεδόν πάντα σε βάρος των εκάστοτε προέδρων. Τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα όσο και οι Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον είχαν γνωρίσει ήττες στις ενδιάμεσες εκλογές.  Πολλές μονομαχίες θα μπουν στο μικροσκόπιο κατά τις ενδιάμεσες εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένας πρώην τραγουδιστής της πανκ στο Τέξας

Η μονομαχία στις εκλογές για τη Γερουσία που θα παρακολουθηθεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλη και είναι επιπλέον η πιο δαπανηρή διεξάγεται στο Τέξας. Ένας σαραντάρης πρώην τραγουδιστής της πανκ, ο Μπέτο Ο’Ρουρκ, υποστηρικτής ενός καθολικού συστήματος υγείας και του περιορισμού της οπλοκατοχής, αντιμετωπίζει τον νυν γερουσιαστή Τεντ Κρουζ.

Ο «Μπέτο», όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του, βρίσκεται μπροστά από τον αντίπαλό του στις μεγάλες πόλεις, όμως θα πρέπει να πείσει και τη συντηρητική ύπαιθρο για να κερδίσει την εκλογή.

Για τους Δημοκρατικούς, η κατάκτηση του ρεπουμπλικανικού προπύργιου του Τέξας θα ήταν ένας πολιτικός σεισμός που θα είχε συνέπειες σε πανεθνικό επίπεδο. Θα πρέπει όμως να επωφεληθούν και από τη δυσαρέσκεια εναντίον του Τραμπ που υπάρχει στα προάστια.

Μονομαχίες γυναικών στην Αριζόνα

Στην Αριζόνα, η απερχόμενη ρεπουμπλικανή βουλευτής Μάρθα ΜακΣκάλι επιχειρεί να διαδεχθεί στη Γερουσία τον Τζεφ Φλέικ, ο οποίος δεν θέτει υποψηφιότητα. Αυτή η 52χρονη πρώην πιλότος καταδιωκτικού αντιμετωπίζει τη δημοκρατική Κίρστεν Σίνεμα, η οποία έχει κι αυτή μια δυνατή προσωπική ιστορία.

Μετά το διαζύγιο των γονιών της, έζησε για σχεδόν δύο χρόνια με τη μητέρα και τον πατριό της σε ένα εγκαταλειμμένο βενζινάδικο. Υπεραμύνεται της σημασίας της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας. Αν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη φορά που η Αριζόνα θα στείλει στη Γερουσία μια γυναίκα.

Στη δεύτερη περιφέρεια αυτής της Πολιτείας που συνορεύει με το Μεξικό, η μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ θα παίξει κεντρικό ρόλο σε μια άλλη γυναικεία μονομαχία ανάμεσα στην ισπανόφωνης καταγωγής ρεπουμπλικανή Λία Μάρκεζ Πίτερσον και τη δημοκρατική και πρώην βουλευτή Αν Κιρκπάτρικ.

Δημοκρατικοί σε κίνδυνο

Το Μιζούρι αποτελεί για τους Ρεπουμπλικανούς την καλύτερη ευκαιρία να ανακαταλάβουν μια έδρα των Δημοκρατικών: έπειτα από δύο θητείες, η γερουσιαστής Κλερ ΜακΚάσκιλ απειλείται σ’ αυτή τη μεσοδυτική Πολιτεία που το 2016 ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Στις δημοσκοπήσεις, ο ρεπουμπλικανός Τζος Χόλεϊ έρχεται στήθος με στήθος με την αντίπαλό του. Δέχθηκε την προσωπική στήριξη του προέδρου, ο οποίος τον χαρακτήρισε «σταρ».

Στη Βόρεια Ντακότα, Πολιτεία που είχε επίσης κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, η δημοκρατική γερουσιαστής Χάιντι Χάιτκαμπ μάχεται κι αυτή για την πολιτική της επιβίωση. Μια εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία, βρισκόταν στις δημοσκοπήσεις πάνω από δέκα πόντους πίσω από τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Κέβιν Κρέιμερ.

Στο Νιού Τζέρσι, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ πίστευε πως είχε εξασφαλίσει την εκλογή: εκλέγεται εδώ και 12 χρόνια σ’ ένα προπύργιο των Δημοκρατικών. Όμως ο ρεπουμπλικανός Μπομπ Χιούγκιν επωφελήθηκε από τις δικαστικές του περιπέτειες -μια δίκη για διαφθορά το 2017, η οποία κατέληξε στην απόρριψη της υπόθεσης από το δικαστήριο- για να καλύψει την απόσταση.

Η Μινεσότα, μια γεωργική και μεταλλευτική Πολιτεία, έχει τις δύο έδρες δημοκρατικών βουλευτών που κινδυνεύουν περισσότερο. Στην όγδοη περιφέρεια, ένα πρώην οχυρό της αριστεράς, ο Δημοκρατικός Τζο Ραντίνοβιτς αντιμετωπίζει τον πρώην αστυνομικό Πιτ Στάουμπερ, ο οποίος έχει γίνει ο κήρυκας του προγράμματος «υπέρ της ανάπτυξης, υπέρ της απασχόλησης» του προέδρου. Όμως οι παρενέργειες του εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας ή η πικρία των ηλικιωμένων ψηφοφόρων που έχασαν τις δουλειές τους στην ξυλουργική βιομηχανία ή στη σιδηρουργία, μπορεί να παίξουν έναν ρόλο.

Φλόριντα: οι δυσκολίες ενός αστροναύτη

Στη Φλόριντα, ο απερχόμενος δημοκρατικός γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον απειλείται από τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ρικ Σκοτ, από το 2011 κυβερνήτη της «Ηλιόλουστης Πολιτείας». Πρώην αστροναύτης που βρίσκεται στη Γερουσία από το 2001, ο Νέλσον αντιμετωπίζει τον άνθρωπο που βρέθηκε στο προσκήνιο μετά το φονικό στο Λύκειο του Πάρκλαντ, στο βόρειο Μαϊάμι (17 νεκροί στις 14 Φεβρουαρίου). Σε μια Πολιτεία που κατέχει αριθμό ρεκόρ αδειών οπλοκατοχής, θέσπισε μπροστά στη λαϊκή πίεση έναν νόμο που ενισχύει τους ελέγχους κατά τις πωλήσεις όπλων. Είχε επίσης ισχυρή παρουσία όταν πέρασαν από την Πολιτεία του οι κυκλώνες Ίρμα (Σεπτέμβριος 2017) και Μάικλ (Οκτώβριος 2018).

Φλόριντα και Τζόρτζια: το φυλετικό ζήτημα

Πάντα στη Φλόριντα, ο Δημοκρατικός Άντριου Γκίλαμ, δήμαρχος της πρωτεύουσας Ταλαχάσι, θέλει να γίνει ο πρώτος μαύρος κυβερνήτης της Πολιτείας. Αντιμετωπίζει έναν ένθερμο υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρον ΝτιΣάντις, ο οποίος είχε προκαλέσει πολεμική χρησιμοποιώντας για τον αντίπαλό του ένα ρήμα που συνέθεσε από τη λέξη πίθηκος («monkey this up») για να δηλώσει ότι αυτός ο τελευταίος υπάρχει κίνδυνος να βλάψει τις οικονομικές προόδους.

Στην Τζόρτζια, τον Ρεπουμπλικανό Μπράιαν Κεμπ, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «πολιτικά μη ορθός συντηρητικός» ακολουθεί κατά πόδας η Στέισι Έιμπραμς, μια δημοκρατική Αφροαμερικανή που δέχθηκε την υποστήριξη της τηλεοπτικής σταρ Όπρα Γουίνφρι. Σ’ αυτή την Πολιτεία του Νότου, που είναι ακόμη βαθιά στιγματισμένη από τον φυλετικό διαχωρισμό, ο Κεμπ κατηγορήθηκε ότι διέγραψε από τους εκλογικούς καταλόγους περίπου 35.000 πρόσωπα, τα δύο τρίτα των οποίων είναι μαύροι. Αν εκλεγεί, η Στέισι Έιμπραμς θα γίνει, σε ηλικία 44 ετών, η πρώτη μαύρη γυναίκα που εκλέγεται σε θέση κυβερνήτη στις ΗΠΑ.

«Εισβολή» μεταναστών

Ο μεγιστάνας των ακινήτων, ο οποίος είχε αρχίσει την προεδρική εκστρατεία του χαρακτηρίζοντας «βιαστές» τους Mεξικανούς μετανάστες, επέλεξε και πάλι φέτος ένα μήνυμα σχετικά με τη μετανάστευση το οποίο προκαλεί άγχος. «Είναι μια εισβολή», επαναλαμβάνει εδώ και εβδομάδες αναφορικά με τους χιλιάδες πρόσφυγες από την κεντρική Αμερική που διασχίζουν αυτή τη στιγμή ομαδικά το Μεξικό με κατεύθυνση τα αμερικανικά σύνορα.

Οι Δημοκρατικοί επικέντρωσαν την εκστρατεία τους στην υπεράσπιση του συστήματος υγείας. Όμως στοιχηματίζουν επίσης στην απόρριψη του Ντόναλντ Τραμπ από τους ψηφοφόρους. Πολλοί είναι αυτοί που τον χαρακτηρίζουν ανοικτά ψεύτη και καταλύτη των πρόσφατων επεισοδίων ρατσιστικής και αντισημιτικής βίας.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το SSRS για το CNN, ο Τραμπ έχει λόγους να ανησυχεί για την ψήφο των γυναικών, καθώς το 62% των γυναικών ψηφοφόρων υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς. Μοιάζοντας να προοιωνίζεται μια ήττα του στη Βουλή, ο Aμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει εδώ και μερικές ημέρες πως έχει επικεντρωθεί κυρίως στη Γερουσία.

Το εκλογικό χαρτί στη Γερουσία είναι φέτος υπέρ των Ρεπουμπλικανών: η ανανέωση κατά ένα τρίτο αφορά φέτος Πολιτείες που θεωρούνται συντηρητικές. Από τις 35 έδρες που διακυβεύονται, οι απερχόμενοι γερουσιαστές που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι Δημοκρατικοί που εκλέγονται στη Βόρεια Ντακότα, την Ιντιάνα, τη Μοντάνα και το Μιζούρι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί συνεπώς να βρεθούν στις 3 Ιανουαρίου 2019 με ένα διχασμένο 116ο Κογκρέσο. Αυτό θα μπορούσε να παραλύσει το πρόγραμμα του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τις επόμενες εκλογές του 2020.

Την παραμονή της ψηφοφορίας, οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν τους Αμερικανούς εναντίον ξένων παραγόντων, «ιδιαίτερα της Ρωσίας», οι οποίοι συνεχίζουν να προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Και το Facebook ανακοίνωσε πως μπλόκαρε περίπου 30 λογαριασμούς, καθώς και 85 λογαριασμούς στο δίκτυο Instagram που του ανήκει. Οι εν λόγω λογαριασμοί μπορεί να συνδέονταν με ξένες οντότητες και να χρησίμευαν για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.