Ενδείξεις εξασθένησης σε τροπική καταιγίδα για την Ίρμα

Ενδείξεις εξασθένησης σε τροπική καταιγίδα για την Ίρμα

Ο κυκλώνας Ιρμα υποβαθμίσθηκε στην κατηγορία 1 αλλά παραμένει απειλητικός. Στους τρεις οι νεκροί στη Φλόριντα. 

O κυκλώνας Ίρμα αναμένεται σήμερα να εξασθενήσει σε τροπική καταιγίδα κατευθυνόμενος στα βόρεια της πολιτείας Φλόριντα ή πάνω από τις νότιες περιοχές της Γεωργίας, σύμφωνα με το αμερικανικό μετεωρολογικό κέντρο (NHC).

Ο κυκλώνας εξασθένησε στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, ενώ βρίσκονταν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Τάμπα στην Φλόριντα, έχοντας μέγιστη ταχύτητα ανέμων 155 χλμ/ω σύμφωνα με το NHC.

Τα πρώτα θύματα του φονικού τυφώνα Ίρμα ωστόσο έχει μετρήσει η Φλόριντα καθώς στο νότιο και δυτικό τμήμα της πολιτείας, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε τροχαία δυστυχήματα που φαίνεται πως προκλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Ανεμοι η ταχύτητα των οποίων έχει φτάσει έως και τα 215 χιλιόμετρα την ώρα σάρωσαν την Κυριακή το βράδυ την περιοχή και απειλούν την πολιτεία με εκτεταμένες πλημμύρες, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η στάθμη του νερού ενδέχεται να ξεπεράσει τα 4 μέτρα.

Το «μάτι» του Ίρμα σάρωσε και τις δυτικές ακτές της Φλόριντα, στο νότιο τμήμα της παράκτιας πόλης Ναπλς, όπως έγινε γνωστό από το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC). Στις 22.35 ώρα Ελλάδας (15.35 τοπική ώρα) έφθασε στο Μάρκο Άιλαντ συνοδευόμενο από ανέμους που πνέουν σε ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο της απότομης και μεγάλης ανόδου της στάθμης των υδάτων εξαιτίας του τυφώνα στο Ναπλς και το Μάρκο Άιλαντ. «Απομακρυνθείτε από το νερό», ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε με κεφαλαία γράμματα στο τελευταίο δελτίο του NHC, που προβλέπει το ύψος του νερού να ανέλθει σε 3,5 έως 5 μέτρα στην περιοχή.