Ενδοκυβερνητικές αρρυθμίες

Ενδοκυβερνητικές αρρυθμίες

Σήμερα το ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου με το κλίμα στην κυβέρνηση μεταξύ των δύο εταίρων να μην είναι και το καλύτερο δυνατό

Σήμερα στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Είχε προηγηθεί, την Τρίτη, τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, κατά την οποία κρίθηκε σκόπιμο η συνάντηση να γίνει αφού υπάρχει πρώτα μια σαφής εικόνα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην γενική του αρχή ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ακόμα και μονομερώς όπου χρειάζεται να δώσει το δικό της στίγμα και επικοινωνιακά και να κρατήσει κάποιες βασικές «κόκκινες» γραμμές.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι θα επαναλάβει την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματος του σε αλλαγές που ζητά η τρόικα στο ασφαλιστικό με μειώσεις συντάξεων και αλλαγές ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως επίσης και στην άρνηση εφαρμογής του λοκ άουτ και στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στα εργασιακά.

Η διαπραγμάτευση όμως ξεκίνησε με γκρίνιες μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Και αυτό γιατί ο κ.Βενιζέλος φέρεται να είχε ζητήσει από τον κ. Χαρδούβελη την συμμετοχή και στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως έγινε στο Παρίσι, αίτημα που επανέλαβε την Δευτέρα το βράδυ και ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Οικονομικών.

Στην απάντηση του κ. Χαρδούβελη ότι σε αυτή την φάση θα συμμετέχουν μόνο κυβερνητικά στελέχη το ΠΑΣΟΚ αντέτεινε ότι συμμετέχει και ο κ. Λαζαρίδης. Μετά την δημοσιοποίηση του θέματος που συνοδεύθηκε με την διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών ότι υπάρχει δυσφορία του υπουργού για τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε με την σειρά του ότι «ο κ. Λαζαρίδης δεν είναι κομματικό στέλεχος, γνωρίζει όσο κανείς τα μαθηματικά του χρέους και με την συμμετοχή του στις διαπραγματεύσει έχει συμφωνήσει και ο κ. Βενιζέλος».

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως καταβάλει προσπάθειες να υποβαθμίσει το ζήτημα αφού μόνο κακό κάνει τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στην περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα.

Οι διαφωνίες πάντως δεν είναι άσχετες με την αναβολή της συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου που ενώ το ΠΑΣΟΚ την ζητούσε από την Δευτέρα τελικά θα γίνει σήμερα το απόγευμα.

Διαβάστε ακόμη: 

Η στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο τέθηκε στις συζητήσεις με την τρόικα