Ενέχυρο δημόσια περιουσία 25 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων

Ενέχυρο δημόσια περιουσία 25 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων

Οι δανειστές απαίτησαν και τελικά κατάφεραν να ενεχυριάσουν δημόσια περιουσία για να διασφαλίσουν την αποπληρωμή των δανείων προς τον ESM.

Το σύνολο της κρατικής περιουσίας μπαίνει ως ενέχυρο στους δανειστές, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την χθες Παρασκευή 8 Ιουνίου και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα συμπεριληφθεί στη Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του 2015, η οποία επεκτείνεται.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η τροποποίηση της δανειακής σύμβασης της 14ης Αυγούστου του 2015 με τον ESM, ο οποίος ζήτησε να περιληφθεί ειδική ρήτρα στη χρηματοδοτική σύμβαση και να προσχωρήσει το Υπερταμείο σε αυτήν, προκειμένου να αναλάβει τις δεσμεύσεις που ήδη προβλέπονται στην αρχική συμφωνία των μερών.

«Η τροποποιητική σύμβαση περιέχει τις αναγκαίες αλλαγές στους υφιστάμενους όρους και ρήτρες ώστε να καταστεί συμβαλλόμενο μέρος η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και εξειδικεύει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που αυτή αναλαμβάνει έναντι του ESM , συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων σχετικά με τις επιστροφές που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα σε ποσά ισοδύναμα με τα μερίσματα που θα λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος της ΕΕΣΥΠ, όποτε αυτό συμβαίνει, για τη μείωση του χρέους» αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών.

H παροχή εγγύησης προς τον ESM για τα δάνεια προς την Ελλάδα ανέρχεται στο οσό των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Διαβάστε ακόμη: Πολυνομοσχέδιο: Τι προβλέπει για τους περιστασιακά απασχολούμενους και νέους επαγγελματίες