Η Energean Oil & Gas αναστέλλει το γεωτρητικό της πρόγραμμα

Η Energean Oil & Gas αναστέλλει το γεωτρητικό της πρόγραμμα

Η εταιρεία δήλωσε ότι αδυνατεί να προχωρήσει αν δεν τροποποιηθεί η σύμβαση με τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, (μητρικής εταιρείας της Kavala Oil) Μαθιός Ρήγας, ανακοίνωσε χθες ότι η εταιρεία του αναστέλλει επ’ αόριστον το γεωτρητικό της πρόγραμμα, καθώς όπως τόνισε αδυνατεί να προχωρήσει αν πρωτίστως δεν διευθετηθεί το θέμα της τροποποίησης της σύμβασης με τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ).

Σύμφωνα με την υφιστάμενη σύμβαση τα ΕΛΠΕ είναι η μοναδική εταιρεία που αγοράζει το πετρέλαιο που εξορύσσεται από την Kavala Oil, γεγονός που σύμφωνα με την εταιρεία δημιουργεί πολλά εμπόδια στην ομαλή επενδυτική δραστηριότητα της Energean Oil & Gas. Η τελευταία ζητάει από το ΥΠΕΚΑ να δίνεται η δυνατότητα να πουλάει το πετρέλαιο στην ΒΡ με την οποία έχει υπογράψει και σύμφωνο συνεργασίας για χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της Energean Oil & Gas.

Διαβάστε ακόμη: Στους διαγωνισμούς ερευνών υδρογονανθράκων Ιονίου-Κρήτης η Energean Oil & Gas

«Από τον Ιανουάριο του 2013», σημειώνει ο κ. Ρήγας, «τονίζουμε ότι πρέπει να πουλάμε το πετρέλαιο στην ΒΡ. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Δεν είναι δυνατόν να επενδύουμε, να βάζουμε λεφτά και να μην μπορούμε να το πουλήσουμε σε αυτόν που έχουμε υπογράψει συμφωνία και να το δίνουμε σε κάποιον άλλον με στρεβλές διαδικασίες, απαρχαιωμένους νόμους και η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να κωφεύει».

«Η τροποποίηση της σύμβασης που αφορά την υποχρεωτική πώληση του πετρελαίου που παράγεται από τα κοιτάσματα του Πρίνου στα Ελληνικά Πετρέλαια, έτσι ώστε να επιτρέπεται η πώληση και σε τρίτους ενδιαφερόμενους, εστάλη χθες στα ΕΛΠΕ για υπογραφή και πρόκειται να προωθηθεί το επόμενο 24ωρο στην Energean, την εταιρία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα», ανέφεραν πηγές του ΥΠΕΚΑ.

Όσο για το αν έχει χρονική διάρκεια αυτή η αναστολή, ο πρόεδρος της Energean Oil & Gas δήλωσε ότι εκτός από την επίλυση του θέματος με την πώληση του πετρελαίου στην ΒΡ και όχι στα ΕΛΠΕ, μεγάλο πρόβλημα είναι και η εύρεση νέου γεωτρύπανου.

Φωτογραφία: Χάρης Ιορδανίδης