Ενεργειακές επενδύσεις ως και 321 δισ. ευρώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ενεργειακές επενδύσεις ως και 321 δισ. ευρώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Τι προβλέπει η μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως και το 2025.

Συνολικά, ως το 2025, προβλέπονται επενδύσεις στον τομέα ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ύψους 267 δισ. ευρώ, ενώ το πιο αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για επενδύσεις ύψους 321 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από το βασικό σενάριο μελέτης αναφοράς του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης «South East Europe Energy Outlook 2016 – 2017» (SEEEO 2016-2017) που παρουσιάστηκε την Τετάρτη.

Όπως τονίζεται μολονότι οι οικονομίες των χωρών της ΝΑ Ευρώπης εμφανίζουν μεταξύ τους σημαντικές αποκλίσεις βασική προτεραιότητα για όλες αποτελεί η ενίσχυση των υποδομών και η ανάπτυξη της λειτουργίας των αγορών ενέργειας.

Ανάμεσα στις βασικότερες διαπιστώσεις της μελέτης είναι το χάσμα ανάμεσα στις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΑΝ στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και των προτεραιοτήτων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης των οποίων, σε μεγάλο βαθμό οι οικονομίες στηρίζονται ακόμη σε ενδογενείς και εν πολλοίς ρυπογόνες πηγές ενέργειας (π.χ. λιγνίτης, κάρβουνο, μαζούτ).

Παράλληλα, στο περιφερειακό ενεργειακό μείγμα δεσπόζουν οι εισαγωγές πετρελαίου και αερίου. Ειδικά για το φυσικό αέριο, η μελέτη τονίζει την ολοένα αυξανόμενη σημασία του στο ενεργειακό μείγμα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στην οικιακή χρήση.

Σημαντικός είναι επίσης, ο ρόλος των περιφερειακών προς τη ΝΑ Ευρώπη χωρών, όσον αφορά την προμήθεια ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής καθώς αυτή εμφανίζεται πιο ευάλωτη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στο σημείο αυτό, η μελέτη υπογραμμίζει την εγγύτητα της ΝΑ Ευρώπης προς χώρες της ΝΑ Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας που είναι πλούσιες σε φυσικό αέριο, καθώς και το ρόλο που η ίδια παίζει ως ενεργειακή δίοδος προς τη Δυτική Ευρώπη. Αυτό είναι φανερό, εξάλλου, από προτεινόμενα ή εν εξελίξει πρότζεκτ αγωγών φυσικού αερίου, όπως ο Νότιος Διάδρομος, ο East Med, o Vertical Corridor κ.ά.

Όσον αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ, η μελέτη του ΙΕΝΕ διαπιστώνει αντίφαση ανάμεσα στην απαίτηση, (κυρίως εκ μέρους της ΕΕ), για ενίσχυση περιβαλλοντικά «καθαρών» μορφών ενέργειας και την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Αυτό είχε ως συνέπεια, μέσα σε μια περίοδο μόλις 3-4 ετών, οι χώρες της περιοχής να περάσουν από μία περίοδο αλματώδους ανάπτυξης στην στασιμότητα ή και τη ραγδαία κάμψη όσον αφορά τις ΑΠΕ.

Από την άλλη, σύμφωνα με το «South East Europe Energy Outlook 2016 – 2017» του ΙΕΝΕ, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, έχει σημειώσει σημαντικά βήματα στις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, και ιδιαίτερα στις χώρες-μέλη της ΕΕ και στην Τουρκία. Αντίθετα, πολύ μικρότερη πρόοδος έχει συντελεστεί στο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ