ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, δόσεις, όλα σήμερα

ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, δόσεις, όλα σήμερα

Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά από τους δύο αυτούς φόρους έσοδα περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την καταβολή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και της πρώτης δόσης για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά από τους δύο αυτούς φόρους έσοδα περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του φόρου, επιβαρύνονται με προσαυξήσεις ύψους 0,73% σε μηνιαία βάση.

Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων έπρεπε να καταβληθεί ως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη ως το τέλος Νοεμβρίου.

Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων λήγει αύριο και η τελευταία στο τέλος Ιανουαρίου 2018.

Αναλυτικά, φορολογούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να πληρώσουν σήμερα:

Την 1η δόση ΕΝΦΙΑ: Η καταβολή της πρώτης από τις 5 δόσεις του ΕΝΦΙΑ λήγει σήμερα και στα κρατικά ταμεία πρέπει να εισρεύσουν έσοδα της τάξης των 630 εκατ. ευρώ. Στο ΥΠΟΙΚ υπάρχουν προσδοκίες για παραπάνω εισπράξεις, καθώς θεωρούν ότι πολλοί θα σπεύσουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό.

Τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος: Η καταβολή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος λήγει σήμερα και το ΥΠΟΙΚ αναμένει να εισπράξει 1,1 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο, όταν έληγε η πρώτη δόση, ανέμενε να λάβει το ίδιο ποσό, ωστόσο εισέπραξε 775 εκατ. ευρώ, δηλαδή 30% λιγότερα. Φορολογούμενοι, πάντως, άφησαν επίτηδες απλήρωτη την πρώτη δόση για να μπορέσουν να μπουν στη ρύθμιση με τις 12 δόσεις.

Δόσεις χρεών παρελθόντων ετών στην εφορία: Το ΥΠΟΙΚ περιμένει 300 εκατ. ευρώ. Πέρα από τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, όσοι βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση θα πρέπει σήμερα να πληρώσουν και τη σχετική δόση. Σε διαφορετική περίπτωση, αν κάποια από τις δόσεις βγει ληξιπρόθεσμη, τότε θα γίνει απαιτητό όλο το χρέος.