ΕΝΦΙΑ: Στα 458 ευρώ ο μέσος φόρος για φέτος

ΕΝΦΙΑ: Στα 458 ευρώ ο μέσος φόρος για φέτος

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων επιβαρύνονται επιπλέον – Ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγουν.

Στα 458 ευρώ υπολογίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) τον μέσο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ενώ αναμένεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet μέχρι τα τέλη του μήνα, το ΕΒΕΠ εξέδωσε οδηγίες για την αποφυγή λαθών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αδικαιολόγητα υψηλό ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, το ΕΒΕΠ αναφέρει ότι μία στις δύο επιχειρήσεις της χώρας θα κληθεί φέτος να πληρώσει φόρο για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τις οποίες ιδιοχρησιμοποιεί, ενώ έως και πέρυσι απαλλασσόταν. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης δήλωσε χθες πως «ο φετινός “εφιάλτης” του ΕΝΦΙΑ θα είναι επώδυνος για 2,25 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων (31%), λόγω της αύξησης των συντελεστών του φόρου».

Το μεγαλύτερο βάρος του φόρου θα πλήξει τη μεσαία τάξη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, μετά τις αλλαγές στις οποίες έχει προβεί το υπουργείο Οικονομικών για την ανακατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης στα ακίνητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό σημαίνει ότι το 8 έως 10% των ιδιοκτητών θα κληθεί να πληρώσει πάνω από το 30% του φετινού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ.

Τυχόν αδυναμία αυτών των νοικοκυριών να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί ουσιαστικά θα εγείρει αμφιβολίες για τον εισπρακτικό στόχο του φετινού ΕΝΦΙΑ, που ανέρχεται σε 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας πιέσεις σε ολόκληρο τον προϋπολογισμό.