Εγγυήσεις και χάρτες τα «αγκάθια» του Κυπριακού

Εγγυήσεις και χάρτες τα «αγκάθια» του Κυπριακού

Νέο ραντεβού έδωσαν οι εγγυήτριες δυνάμεις με τις δυο κοινότητες προκειμένου να βάλουν σε μια νέα βάση το ζήτημα της ασφάλειας.

Αντώνης Αντζολέτος

Επεισοδιακό ήταν το προσωρινό κλείσιμο των εργασιών της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ασκήθηκε μια κλιμακούμενη πίεση από την πλευρά της Τουρκίας και της Μ.Βρετανίας προκειμένου να γίνει άμεσα η καταγραφή των ερωτημάτων για τα ζητήματα της ασφάλειας.

Οι δυο εγγυήτριες δυνάμεις συντασσόμενες πλήρως απέκρουσαν τη θέση του Νίκου Κοτζιά, πως χρειάζεται χρόνος για την προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο.

Όπως τόνιζαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών παρά την επιμονή των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας για επίσπευση των διαδικασιών επικράτησε η θέση του Νίκου Κοτζιά ότι η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί πρώτα σε τεχνικό επίπεδο.

Η Τουρκοκυπριακή πλευρά υποστήριξε, μέσω του εκπροσώπου της, πως ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι θέλει να προετοιμαστεί και ζήτησε αναβολή δέκα ημερών, θέση με την οποία συμπαρατάχθηκε και ο κ. Αναστασιάδης. Πρότειναν ως ημερομηνία συνέχισης την 23η Ιανουαρίου, αλλά οι υπόλοιποι υποστήριξαν ότι ήταν μακρινή η ημερομηνία ζητώντας να γίνει πιο σύντομα.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ 

Αυτό που αποφασίστηκε είναι η διάσκεψη να συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών, που θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν και όταν ετοιμάσουν ένα σχετικό πόρισμα που αφορά όλα αυτά τα θέματα, θα υπάρξει συνέχιση των συζητήσεων με την ίδια σύνθεση.

Η διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, τονίζει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Οι συζητήσεις, συμπληρώνει η ανακοίνωση, ανέδειξαν την πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, καθώς αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια μιας κοινότητας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας του άλλου.

Όπως επίσης και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένα όραμα ασφαλείας για μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα απαιτηθούν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών. Ως εκ τούτου αποφάσισαν να συνεχίσουν τη διάσκεψη, με τα ακόλουθα βήματα:

– Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

– Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

– Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters δήλωσε αισιόδοξος πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Οι εισηγήσεις

Με ένα κείμενο 14 σελίδων ο Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε την Πέμπτη κατά την εισήγησή του στην πολυμερή διάσκεψη μια λεπτομερή παρουσίαση της Κυπριακής πρότασης, που σύμφωνα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη αποτέλεσε τη βάση της συζήτησης και κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Αυτό το οποίο χαρακτήρισε το πρώτο κομμάτι των συζητήσεων, σύμφωνα με Κυπριακές πηγές, ήταν η επιμονή της Τουρκικής πλευράς στο θέμα των εγγυήσεων με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να τονίζει πως πρέπει να συνεχιστούν οι εγγυήσεις και για τους Τουρκοκυπρίους και για την περιοχή. Οι ίδιες πηγές αναλύοντας τη στάση της Άγκυρας έβλεπαν πως η νέα ρητορική που χρησιμοποιείται είναι η αστάθεια που παρουσιάζει η ευρύτερη ¨γειτονιά¨, αλλά και ο ρόλος της Τουρκίας σε αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά δεσμεύτηκε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε περίπτωση λύσης, ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρες επεσήμανε ότι ο ΟΗΕ δεν πρόκειται να υποχρεώσει κανένα μέλος να δεχτεί μια λύση που δεν θέλει, όμως όλοι πρέπει να σκεφτούν τι επιθυμούν οι πολίτες γιατί η τελική απόφαση θα είναι δική τους.
Συνάντηση Κοτζιά – Αναστασιάδη

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκο Αναστασιάδη για να αποτιμήσουν τις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών στη Γενεύη, αλλά και να χαράξουν τα επόμενα βήματα της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Διαμαρτυρία των Τουρκοκυπρίων για τους χάρτες

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, κ. Μπουρτζού, δήλωσε ότι ο χάρτης που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στον κ. Ακιντζί, αφού εξετάστηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, εκρίθη ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από την πλευρά του. Την άποψή του αυτή ο Μουσταφά Ακιντζί θα τη διαβιβάσει με επιστολή που θα αποστείλει προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Πηγή: news247.gr