Έγγραφο αποκαλύπτει το εκρηκτικό κλίμα στο Eurogroup

Έγγραφο αποκαλύπτει το εκρηκτικό κλίμα στο Eurogroup
epa04622850 Dutch Minister of Finance, President of the Council Jeroen Dijsselbloem (L) and German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (R) talk at an Eurogroup meeting of Finance ministers at EU council headquarters, in Brussels, Belgium, 16 February 2015. The Eurogroup finance ministers meet to discuss on a new bailout deal with Greece and finding common ground with Greek Finance Minister Yanis Varoufakis, who is seeking to renegotiate his country's bailout because of the painful austerity measures it is associated with. EPA/THIERRY MONASSE

«Μύλος» στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών για το χρέος - Όλο το παρασκήνιο. 

Μεγάλη ήταν η ένταση στο Eurogroup για την Ελλάδα τη Δευτέρα, όσον αφορά στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει από τα πρακτικά που δημοσιεύει σήμερα ο ιστότοπος Euro2day.

Όπως φαίνεται οι Ευρωπαίοι Εταίροι επιμένουν σε μετάθεση των αποφάσεων για το 2018. Από τους διαλόγους προκύπτει επίσης ότι η ένταση ήταν εμφανής μεταξύ των συμμετεχόντων, οι διαφωνίες του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους, αλλά και η απόφαση της ελληνικής πλευράς να απορρίψει τη συμφωνία που εν τέλει βρέθηκε στο τραπέζι.

Ο Πόουλ Τόμσεν μάλιστα εγείρει θέμα για τα εργασιακά, σημειώνοντας πως το πολυνομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή περιέχει συγκεκριμένη ημερομηνία ανατροπής των ρυθμίσεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που δεν είχε συμφωνηθεί με το ΔΝΤ.

Βάζει μάλιστα αστερίσκο και για το ασφαλιστικό, λέγοντας πως το Ταμείο έχει ζητήσει νομικές συμβουλές για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησε σαφές στις τοποθετήσεις του ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το κοινό ανακοινωθέν του Μαΐου του 2016, που μετέθετε τις ουσιαστικές αποφάσεις για μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018.

«Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Αυτή είναι μία μεγάλη αποτυχία», φέρεται να αναφέρει προς το τέλος της σύσκεψης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κατηγορώντας ευθέως ορισμένους συναδέλφους του ότι επιδίωξαν να αλλάξουν το «αφήγημα» όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Το δίδαγμα είναι ότι θα πρέπει να μένουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει, κι όχι να προσπαθούμε να αλλάξουμε το αφήγημα με δημόσιες τοποθετήσεις», είπε αιχμηρά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν καθιστά σαφές ότι δεν μπορεί να δεχτεί λύση που δεν συγκεκριμενοποιεί τα δυνητικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι ακόμα δεν υπάρχει κοινός τόπος όσον αφορά τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους. Στη συνέχεια πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να εγκρίνει επί της αρχής τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς να προβεί σε εκταμιεύσεις προτού λυθούν οι διαφωνίες.

Αυτό το σενάριο απορρίφθηκε άμεσα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας αιχμηρά πως δεν μπορεί να καταλάβει αυτό το νέο ενδεχόμενο, το οποίο χαρακτηρίζει τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την Ελλάδα.

Ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται πάντως να δέχεται πως το μοντέλο μετάθεσης των αποφάσεων για το χρέος και εκταμίευσης χρημάτων από το ΔΝΤ μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για τις διαπραγμαετύσεις.

Μία μέση οδό ακολούθησε η Γαλλία, με τον νέο γάλλο ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λε Μερ να δηλώνει πως έχει εντολή από τον πρόεδρο Μακρόν να ζητήσει «καθαρότητα» για το χρέος. Εν τέλει προσθέτει πως κατανοεί τόσο τη θέση του κ. Τσακαλώτου όσο και την άποψη του κ. Σόιμπλε.

Σαφώς πιο ευθύς με όλους τους συμμετέχοντες ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «δεν είναι δυνατό» να υπάρξει μία λύση για το χρέος που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.