Έγγραφο-«φωτιά» αποκαλύπτει πως το Norman Atlantic δεν διέθετε σχέδιο διάσωσης

Έγγραφο-«φωτιά» αποκαλύπτει πως το Norman Atlantic δεν διέθετε σχέδιο διάσωσης

Συνεχίζονται στο Μπρίντιζι οι έρευνες για τους αγνοούμενους επιβάτες του μοιραίου πλοίου - Τι προβλέπεται για τις αποζημιώσεις.

Τελευταία Ενημέρωση: 17:08 μ.μ.

Έγγραφο-«φωτιά», που αποδεικνύει τα εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στη ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic, φέρενει στο φως η εφημερίδα Real News, μία εβδομάδα κι ενώ οι ιταλικές αρχές ακόμη δεν μπορούν να μπουν στο γκαράζ του πλοίου για να βρουν τους αγνοούμενους λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που προκαλούν οι μικρές εστίες πυρκαγιάς που υπάρχουν ακόμη.

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο που δημοσιεύει η Real News, το πλοίο δεν διέθετε θεωρημένο σχέδιο συνεργασίας που βάσει των διεθνών κανονισμών πρέπει να ενεργοποιηθεί σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης ενός τέτοιου τραγικού ατυχήματος όπως αυτό που συνέβη στις 28 Δεκεμβρίου.

Οι ελληνικές Αρχές (υπουργείο, Λιμενικό, Κέντρο Επιχειρήσεων) ήταν επίσημα ενημερωμένες για τις ελλείψεις του πλοίου οκτώ ημέρες πριν από τη ναυτική τραγωδία. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, είχε παραδώσει στον Ιταλό πλοίαρχο διορία 14 ημερών για την αποκατάσταση της έλλειψης. Η διορία έληγε την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά την πυρκαγιά. Οι Ιταλοί δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτε…

Το έγγραφο που παρουσιάζει η εφημερίδα αναφέρει: «Κατόπιν ελέγχου στο Ε/Γ – Ο/Γ Norman Atlantic, σημαίας Ιταλίας, διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτει σχέδιο συνεργασίας για περιστατικά έρευνας και διάσωσης (SAR Co-operation plan) θεωρημένο από την υπηρεσία σας».

Το σχέδιο συνεργασίας για έκτακτα περισταστικά αφορά τις περιπτώσεις που το πλήρωμα ενός πλοίου πρέπει να συνεργαστεί με το Ελληνικό Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, στην περίπτωση του Norman Atlantic, αυτή η έλλειψη της δυνατότητας συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές ήταν που προκάλεσε τελικά την τραγωδία.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων
Εν τω μεταξύ στο Μπρίντιζι, όπου παραμένει δεμένο το μοιραίο πλοίο, συνεχίζονται σήμερα για τρίτη ημέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων επιβατών στο εσωτερικό του πλοίου.

Στο Norman Atlantic βρίσκεται και πάλι ο εισαγγελέας του Μπάρι, Έτορε Καρντινάλι, μαζί με πυροσβέστες επιφορτισμένους με την κατάσβεση των εστιών φωτιάς που αναζωπυρώνονται καθώς οι ερευνητές προχωρούν στο εσωτερικό του πλοίου και ανοίγουν ασφαλισμένους χώρους, με αποτέλεσμα να εισρέει στον χώρο οξυγόνο. Η είσοδος στα γκαράζ, για τον λόγο αυτό, δεν κατέστη ακόμη δυνατή. Ο εισαγγελέας Έττορε Καρντινάλι, ο οποίος συντονίζει την έρευνα, δεν μετέβη σήμερα στο Πρίντεζι, αλλά έκανε γνωστό σε εκπροσώπους της πρεσβείας μας στην Ρώμη, ότι πρόκειται να ζητήσει την συνεργασία των ελληνικών εισαγγελικών αρχών, για την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του τραγικού αυτού συμβάντος και την σχετική απόδοση ευθυνών.

Στόχος των επιθεωρητών είναι να κατέβουν στα χαμηλότερα καταστρώματα και να φτάσουν τελικώς στο γκαράζ. Θα προσπαθήσουν επίσης να μπουν και σε κάποιες καμπίνες.

Σύμφωνα με την ιταλική ιστοσελίδα TG24 είναι κρίσιμη η επιθεώρηση του 4ου καταστρώματος καθώς εκεί βρίσκονταν πολλά φορτηγά-ψυγεία, συνδεδεμένα με την λεγόμενη «καμπίνα ηλεκτρισμού» του πλοίου. Οι ερευνητές θα πρέπει να εξετάσουν εάν είναι η βάσιμη ή όχι η υπόθεση πως η πυρκαγιά μπορεί να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στον συγκεκριμένο χώρο του πλοίου λόγω της υπερφόρτωσης.

Χθες οι ιταλικές αρχές προχώρησαν στους πρώτους αναγκαίους ελέγχους σχετικά με την λειτουργία του συστήματος πυρόσβεσης και εκκένωσης του πλοίου.

Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατή η είσοδος στα γκαράζ, λόγω εστιών της πυρκαγιάς οι οποίες δεν έχουν ακόμη σβήσει ολοκληρωτικά. Ο εισαγγελέας Έττορε Καρντινάλι έμεινε στο πλοίο επί σχεδόν πέντε ώρες, μαζί με καραμπινιέρους, αστυνομικούς, μέλη της ακτοφυλακής και της πυροσβεστικής υπηρεσίας. «Βρισκόμαστε ακόμη σε μια δευτερεύουσας σημασίας φάση», πρόσθεσε ο Καρντινάλι, εξηγώντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε όλους τους χώρους του Norman Atlantic.

Οι Ιταλοί πυροσβέστες ρίχνουν συνεχώς νερό προσπαθώντας να κατεβάσουν τη θερμοκρασία του πλοίου που χτες σε συγκεκριμένα σημεία άγγιξε όπως έδειχναν οι θερμικές κάμερες, τους 180 βαθμούς Κελσίου.

Ο πρόεδρος του λιμανιού του Μπρίντιζι, Ηρακλής Χαραλαμπίδης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τον Σωτήρη Δανέζη, τόνισε ότι σήμερα οι πυροσβέστες θα προσπαθήσουν να ανοίξουν δρόμο ώστε να καταστεί πλήρως ασφαλές το πλοίο ώστε να προχωρήσουν οι διασωστικές ομάδες.

Υπάρχει, παράλληλα το ενδεχόμενο να ρυμουλκηθεί το πλοίο μέχρι το Μπάρι, η εισαγγελίας του οποίου διεξάγει την κύρια έρευνα, υπό την προϋπόθεση, όμως, να μπορέσουν να τύχουν σεβασμού οι απαιτούμενες συνθήκες ασφαλείας.

Τη Δευτέρα αναμένεται ο ιταλικός νγνώμονας ο οποίος και θα αποφανθεί για το εάν το πλοίο βρίσκεται σε συνθήκες πλοήγησης ώστε να καταστεί εφικτή η απόσυρσή του προς το Μπάρι όπου βρίσκονται και οι εισαγγελικές αρχές.

Τι προβλέπεται για τις αποζημιώσεις
Αποζημιώσεις ύψoυς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ θα καταβάλουν υπό προϋποθέσεις ασφαλιστικές επιχειρήσεις ή ασφαλιστικοί οργανισμοί μετά την πυρκαγιά στο Norman Atlantic.

«Μόνον οι διασωθέντες επιβάτες μπορούν να απαιτήσουν δυσθεώρητα ποσά, εάν και εφόσον διαπιστωθεί αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στις ελλείψεις που έχουν εντοπισθεί κατά τον έλεγχο του πλοίου στην Πάτρα και στην εκδήλωση της πυρκαγιάς», τονίζει ο δικηγόρος Γιάννης Βρέλλος, εταίρος της Σκορίνης – Δικηγορικής Εταιρείας και ταμίας του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, μιλώντας στην εφημερίδα Το Βήμα.

«Το αξιόπλουν ή μη κρίνει καθοριστικά τις αποζημιώσεις ως προς τους επιβάτες, οι οποίες δεν είναι βεβαίως και οι μοναδικές», προσθέτει. Ο κ. Βρέλλος σημειώνει κατ’ αρχάς ότι το πλοίο ήταν ναυλωμένο από ελληνική εταιρεία (ΑΝΕΚ), έφερε όμως ιταλική σημαία. «Εφόσον είναι εφικτό, οι  διασωθέντες κατευθύνονται στη χώρα της οποίας τη σημαία φέρει το πλοίο – χώρα υποδοχής θεωρείται ως εκ τούτου η Ιταλία. Η όποια ασφαλίστρια εταιρεία του πλοίου οφείλει τώρα να καταβάλει αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικούς φορείς της Ιταλίας (ξενοδοχεία, νοσοκομεία) που ενεπλάκησαν στην περίθαλψη και φιλοξενία των διασωθέντων, πληρώνοντας ακόμη και τα έξοδα μεταφοράς τους στα πάτρια εδάφη. Οικονομικές αξιώσεις εκατομμυρίων στερλινών είναι σίγουρο ότι θα προβάλουν παραπλέοντα του Norman Atlantic πλοία και επαγγελματικά ρυμουλκά με βάση standard συμφωνητικά -αποδεκτά παγκοσμίως- των Lloyds του Λονδίνου. Μείζον είναι βεβαίως και το θέμα της ρύπανσης που προκάλεσε η πυρκαγιά. Μετά τη ρυμούλκηση του πλοίου στο Μπρίντιζι και αφότου λάβει τέλος αυτή η τραγική ιστορία με τους αγνοουμένους».

Δείτε τι μεταδίδει από το Μπρίντιζι ο ανταποκριτής του Mega και διευθυντής του FortuneGreece.com, Σωτήρης Δανέζης: