Eνισχύει την παρουσία της στην ελληνική αγορά η Granarolo

Eνισχύει την παρουσία της στην ελληνική αγορά η Granarolo
Photo:

Ο όμιλος Optima συμφερόντων οικογένειας Παντελιάδη προχωρά σε συνεργασία με τη μεγαλύτερη εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων της Ιταλίας.

Τη στήριξή της στην ελληνική αγορά δείχνει έμπρακτα η ιταλική Granarolo η οποία αποφάσισε να ενωθεί με κοινά δεσμά με τον όμιλο Optima, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη.

Η ιταλική Granarolo που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια λειτουργίας, έχει παρουσία σε 62 χώρες, διαθέτει 23 μονάδες παραγωγής σε Ιταλία, Γαλλία Νέα Ζηλανδία και Βραζιλία, συνεργάζεται με 1.000 παραγωγούς που έχουν στην κατοχή τους 60.000 αγελάδες και εκτός των ιταλικών γαλακτοκομικών προϊόντων, με κορωνίδα τη μοτσαρέλα στην οποία θεωρείται leader, στο χαρτοφυλάκιο των 7.000 προϊόντων της συμπεριλαμβάνονται και άλλες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων, ζυμαρικά, προσούτο και βαλσαμικό ξίδι.

Ο όμιλος καταγράφει κύκλο εργασιών ύψους 1,2δις ευρώ και όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ομίλου Granarolo, κ. Gianpiero Calzolari, τα τελευταία χρόνια η διοίκηση αποφάσισε να κάνει στροφή στη στρατηγική της θέτοντας ως προτεραιότητα την προβολή των ιταλικών προϊόντων και της ιταλικής κουλτούρας στις διεθνείς αγορές.

«Η Granarolo έχει στενή σχέση με τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς των πρώτων υλών και διαθέτει μια ολοκληρωμένη αλυσίδα παραγωγής των προϊόντων. Η στρατηγική μας στο εξωτερικό βασίζεται στην ανάπτυξη των υφιστάμενων δικτύων τα οποία επεκτείνονται μέσω δικών μας εταιρειών ή αντιπροσώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Calzolari.

Μιλώντας για την πρόσφατη σύμπραξη με την Optima ο κ. Calzolari υπογράμμισε ότι η εν λόγω κίνηση θα συμβάλει στην αύξηση της διείσδυσης της Granarolo στην ελληνική αγορά. «Το deal, που ολοκληρώθηκε έπειτα από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων, αφορά σε μια συνεργασία με ανθρώπους που μοιράζονται κοινό όραμα και έχουν στόχο την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους».

Από κοινού διείσδυση στις αγορές των Βαλκανίων

Για το 2019 ο στόχος που έχει θέσει ο ιταλικός όμιλος είναι ο τζίρος του να αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό του νέα καινοτόμα προϊόντα. «Σήμερα το 40% της παραγωγής προορίζεται για εξαγωγές και το υπόλοιπο 60% καταλήγει στην εγχώρια αγορά. Τα τελευταία χρόνια έχουμε λανσάρει αρκετά νέα καινοτόμα προϊόντα που απευθύνονται σε χορτοφάγους, σε όσους έχουν αφαιρέσει το αλάτι από τη διατροφή τους, αλλά και σε όσους έχουν υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Και αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως με δεδομένο ότι η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα στην οποία καταγράφεται η μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση τυριού σε επίπεδο ΕΕ, η ισχυροποίηση της θέσης της Granarolo στην ελληνική αγορά θα λειτουργήσει ως προθάλαμος για την είσοδο στις αγορές των Βαλκανίων μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων.

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν η σύμπραξη με την Optima θα επηρεάσει τη συμφωνία που υπάρχει με τη Vivartia, ο κ. Calzolari ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως πρόκειται για δύο διαφορετικά πεδία δράσης.

Σε συζητήσεις για να «ξεκλειδώσουν» τέσσερις νέες αγορές

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Optima, Στέφανος Παντελιάδης ο οποίος τόνισε ότι η έλευση ενός ξένου επενδυτή στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή αποτελεί κίνηση εμπιστοσύνης για την εγχώρια οικονομία.

 

«Για εμάς δεν είχε σημασία τόσο το μέγεθος όσο η σημειολογία της κίνησης. Με τη συμφωνία αυτή γίνεται ένα “πάντρεμα” της ελληνικής και της ιταλικής διατροφής και δημιουργείται ένα ισχυρό σχήμα για να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης προϊόντων μεσογειακής διατροφής που είναι πρώτα σε πωλήσεις παγκοσμίως».

Ο κ. Παντελιάδης υπογράμμισε ότι μέσω της νέας συνεργασίας η Granarolo ανάγεται σε νούμερο ένα συνεργάτη, αλλά και σε ένα όχημα που θα βοηθήσει την Optima να αποκτήσει παρουσία, αρχικά σε τέσσερις χώρες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυό της. Ξεκαθάρισε δε πως πρόκειται για μια κοινοπραξία και όχι για εξαγορά, πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα που συνθέτει την ελληνική διοίκηση παραμένει η ίδια. Επιπρόσθετα, αποκάλυψε ότι βάσει του business plan που έχει καταρτιστεί, μέσα στην προσεχή τριετία ο τζίρος της optima θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ από 23 εκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα.

Τέλος, σχολιάζοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον και το κατά πόσο προσφέρεται για επενδύσεις ο κ. Παντελιάδης εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι η κατάλληλη εποχή για βιαστικές κινήσεις, ενώ εκτίμησε ότι μέσα στην επόμενη διετία θα υπάρξουν ευκαιρίες για παραγωγή γιαουρτιού στην Ελλάδα.