Ενίσχυση της τουρκικής λίρας παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ

Ενίσχυση της τουρκικής λίρας παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ
Turkish 100 lira bank notes are seen on a counting machine in this arranged photograph in Istanbul, Turkey, on Sunday, Oct. 23, 2011. The central bank raised the overnight repo lending rate to 12 percent from 8 percent on Oct. 20 as it sought to boost the value of the lira, which has slumped 15.5 percent this year, the second-worst performance in emerging markets after the South African rand. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Μικρή αύξηση της ισοτιμίας έναντι του δολαρίου - Οι τουρκικές αγορές είναι κλειστές αυτή την εβδομάδα.

Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε σήμερα το πρωί στο επίπεδο των 6,07 λιρών ανά δολάριο από τις 6,0865 λίρες στις οποίες έκλεισε χθες, παρά τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει κάποια παραχώρηση στην Άγκυρα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Με μικρή άνοδο ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 20,73 μονάδες (+0,09%) και έκλεισε στις 22.219,54 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix έχασε 6,73 μονάδες (-0,40%) και έκλεισε στις 1.685,42 μονάδες.

Σε συνέντευξή του στο Reuters χθες, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν ανησυχεί μήπως η σκληρή του στάση πλήξει τις οικονομίες της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών. Οι τουρκικές αγορές είναι κλειστές αυτή την εβδομάδα λόγω επίσημης αργίας για την ισλαμική γιορτή Άιντ αλ-Άντχα.

Χθες η Τουρκία κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου διαμαρτυρόμενη για την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η Άγκυρα ζητά επισήμως την έναρξη «διαβουλεύσεων» με τις ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, αίτημα που αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία διευθέτησης των διαφορών.

Με άνοδο έκλεισε χθες το χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη, χάρη στο κλίμα αισιοδοξίας ενόψει των συνομιλιών ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Κίνας και των ΗΠΑ για το εμπόριο και δύο ανακοινώσεις για σημαντικές εξαγορές στις οποίες προχωρούν αμερικανικές εταιρείες. Ωστόσο τα κέρδη μετριάστηκαν λόγω των επικρίσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της Fed, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, για την πολιτική της σταδιακής ανόδου των επιτοκίων την οποία εφαρμόζει πλέον.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 89,37 μονάδων (+0,35%), στις 25.758,69 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο κυριαρχούν οι εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 4,68 μονάδων (+0,06%), στις 7.821,01 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 6,92 μονάδων (+0,24%), στις 2.857,05 μονάδες.