Ένοπλοι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της Λιβύης

Ένοπλοι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της Λιβύης

Σκηνικό τρόμου εκτυλίχθηκε όταν ομάδα ενόπλων εισέβαλε στη λιβυκή βουλή πυροβολώντας - Πολλοί τραυματίες σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες.

Ένοπλοι εισέβαλαν το απόγευμα της Τρίτης στο κοινοβούλιο της Λιβύης και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, αναγκάζοντας τους βουλευτές να διακόψουν τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη για την ανάδειξη του επόμενου πρωθυπουργού της χώρας.

Σύμφωνα με βουλευτές, η επίθεση σημειώθηκε μετά από μια διένεξη μεταξύ ένοπλων διαδηλωτών με τους άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας του κοινοβουλίου.

Ένας εκπρόσωπος του κοινοβουλίου δήλωσε νωρίτερα ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι είναι οι τραυματίες και σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Λίγα λεπτά πριν από την επίθεση οι βουλευτές ετοιμάζονταν να ψηφίσουν για να επιλέξουν, μεταξύ δύο υποψηφίων, τον νέο πρωθυπουργό της χώρας στη θέση του Αμπντάλα αλ Τίνι ο οποίος παραιτήθηκε πριν από δύο εβδομάδες επειδή ένοπλοι απείλησαν την οικογένειά του.

Από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας είχαν αποκλειστεί οι πέντε από τους επτά υποψήφιους. Στον δεύτερο γύρο οι βουλευτές καλούνταν να επιλέξουν μεταξύ του Άχμεντ Μίτιγκ, ενός επιχειρηματία από τη Μιζουράτα και του καθηγητή πανεπιστημίου Όμαρ αλ Χάσι από τη Βεγγάζη. Στον πρώτο γύρο, οι δυο τους έλαβαν 67 και 34 ψήφους αντίστοιχα σε σύνολο 152 βουλευτών που ήταν παρόντες.

Σύμφωνα με κάποιους βουλευτές, οι δράστες της επίθεσης είναι υποστηρικτές του ενός από τους δύο υποψηφίους οι οποίοι αντέδρασαν κατ’ αυτόν τον τρόπο όταν πληροφορήθηκαν ότι ο δικός τους υποψήφιος ήταν πιθανό να ηττηθεί στον δεύτερο γύρο.

«Ενοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο Κογκρέσο. Δεν γνωρίζουμε το κίνητρο της επίθεσης. Διακόψαμε τις εργασίες και η ψηφοφορία αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής Τάχαρ Μόκνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

CIA: O Καντάφι κρατούσε τα κεφάλια των αντιπάλων του στη κατάψυξη

Λιβύη: Στη φυλακή ο γιος του Καντάφι