Ενστάσεις θεσμών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Ενστάσεις θεσμών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Κυβέρνηση και θεσμοί θα πρέπει να βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξουν συζητήσεις και διορθωτικές παρεμβάσεις.

Διαφωνίες επί τους σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας έχουν οι θεσμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα κυβέρνηση και τράπεζες χρήζει κατά τους θεσμούς σοβαρών διορθωτικών παρεμβάσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την πρώτη επεξεργασία των κυβερνητικών προτάσεων οι θεσμοί έχουν εντοπίσει ορισμένα «σοβαρά κενά» επί των οποίων πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις και διορθωτικές παρεμβάσεις.

Η περίμετρος κάλυψης των κόκκινων δανειοληπτών αλλά και ζητήματα «ηθικού κινδύνου» βρίσκονται κατά τις πληροφορίες στο επίκεντρο των ερωτημάτων και η επιμονή της κυβέρνησης να συμπεριληφθούν στους καλυπτομένους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν λάβει δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία εγείρει πρόσθετα ζητήματα.

Η κυβέρνηση φιλοδοξούσε εντός της τρέχουσας εβδομάδας να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί έως τις 28 Φεβρουαρίου, αίροντας έτσι το βασικότερο εμπόδιο για την έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στις 11 Μαρτίου.

Η ευκαιρία δεν έχει χαθεί ακόμη, αλλά θα χρειαστεί ένας αγώνας δρόμου, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά να άρει το συντομότερο δυνατόν τη συγκεκριμένη αβεβαιότητα.