Εντατικό μάθημα πάνω στο Blockchain από το Coursera

Εντατικό μάθημα πάνω στο Blockchain από το Coursera

Το μάθημα κοστίζει 99 δολάρια, διαρκεί περίπου 10 ώρες για να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα πέντε εβδομάδων και προσφέρει πιστοποιητικό σε όσους το ολοκληρώσουν.

 

του Jeff John Roberts

Πολλοί βλέπουν το blockchain ως μια καινοτομία που αλλάζει όλο τον κόσμο, ενώ άλλοι το απορρίπτουν ως μια υπερβολικά διαφημισμένη λέξη της μόδας.

Όποια και αν είναι η άποψή σας, η τεχνολογία – η οποία δημιουργεί ένα άφθαρτο καθολικό σε πολλούς υπολογιστές – δεν πρόκειται να υποχωρήσει σύντομα, οπότε δεν θα έβλαπτε να εξοικειωνόσασταν με αυτήν.

Έτσι εξηγείται η άφιξη ενός νέου ηλεκτρονικού προγράμματος εκμάθησης που εξηγεί τις θεμελιώδεις ιδέες του blockchain με μη τεχνικό τρόπο. Με τίτλο «Blockchain: Θεμελιώδεις γνώσεις και περιπτώσεις χρήσης», το πρόγραμμα είναι μια κοινή προσπάθεια μεταξύ του γίγαντα της διαδικτυακής μάθησης Coursera και της ConsenSys, μιας εταιρείας λογισμικού που εδρεύει στο Μπρούκλιν και ειδικεύεται στο δημοφιλές blockchain Ethereum.

Το μάθημα, το οποίο κοστίζει 99 δολάρια, διαρκεί περίπου 10 ώρες για να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα πέντε εβδομάδων και προσφέρει πιστοποιητικό σε όσους το ολοκληρώσουν.

«Δεν πρόκειται για την προσφορά δεξιοτήτων αλλά για να βοηθήσουμε τον γενικό πληθυσμό να κατανοήσει βασικές έννοιες του blockchain όπως η αποκέντρωση, οι αλγόριθμοι συναίνεσης, τα δημόσια κλειδιά και οι λειτουργίες κατακερματισμού» δήλωσε ο CEO της ConsenSys, Joe Lubin, σε συνέντευξή του στο Fortune. Ο Lubin αναφέρει ότι το υλικό έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό από παρουσιάσεις που έκανε η εταιρεία του σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, οι οποίες απευθύνονται στο ConsenSys για να βοηθήσουν το προσωπικό τους να καταλάβει τις συνέπειες του blockchain.

Παρ’ όλο που το blockchain σχετίζεται περισσότερο με το κρυπτονόμισμα Bitcoin, η ικανότητά του να δημιουργεί ένα απαραβίαστο αρχείο χωρίς κεντρική αρχή έχει ωθήσει ένα ευρύ φάσμα εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft και IBM, να πειραματιστούν με αυτό. Οι πιο πολλά υποσχόμενες περιπτώσεις χρήσης του αφορούν καθήκοντα όπως εφοδιαστικές αλυσίδες, χρηματοοικονομική εκκαθάριση και επαλήθευση ταυτότητας.

«Παρατηρούμε αυξανόμενο ενδιαφέρον μεταξύ των μαθητών μας, τόσο απ’ αυτούς που επιδιώκουν μια σταδιοδρομία στο blockchain, όσο και από εκείνους που θέλουν να αποκτήσουν θεμελιώδεις γνώσεις της τεχνολογίας, όπως αυτή βρίσκει εφαρμογή στον κλάδο τους – κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα θέματα αυτά συγκαταλέγονται στα 10 δημοφιλέστερα μαθήματα του Coursera», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Coursera, Leah Belsky, σε δήλωση της.

Εντωμεταξύ, η εκπαίδευση σχετικά με το blokcchain ενισχύεται μέσα στα παραδοσιακά αμφιθέατρα. Μια πρόσφατη έρευνα της Coinbase διαπίστωσε ότι το 42% των 50 κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου προσέφεραν μαθήματα για το θέμα, ενώ μερικά προσέφεραν μέχρι και δέκα μαθήματα.

Δείτε ακόμη: Το Blockchain ενώνει τραπεζικούς «γίγαντες» και φέρνει επανάσταση στην εσωτερική λειτουργία τους