Έντεκα νεκροί μετά από συγκρούσεις στην Αίγυπτο

Έντεκα νεκροί μετά από συγκρούσεις στην Αίγυπτο

Μάχες μεταξύ πολιτών και δυνάμεων της αστυνομίας σε όλη τη χώρα.

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που αψήφησαν τα μέτρα καταστολής που έχουν λάβει οι αρχές εναντίον του κινήματός τους το οποίο πρόσφατα κηρύχθηκε “τρομοκρατική οργάνωση”.

Στη συνοικία Νασρ Σίτι του Καΐρου, άνδρες των δυνάμεων καταστολής της αστυνομίας, που φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, έριξαν δακρυγόνα στους συγκεντρωμένους που εκτόξευαν εναντίον τους βεγγαλικά και πέτρες. Παρόμοιες συγκρούσεις σημειώθηκαν σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, όπως γίνεται συνήθως τους τελευταίους μήνες κάθε Παρασκευή, μετά τη μεσημεριανή προσευχή.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε διαφορετικές συνοικίες του Καΐρου. Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι όλα τα θύματα έφεραν τραύματα από σφαίρες, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν πυροβολήθηκαν από αστυνομικούς ή από άλλους ένοπλους πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: ΟΗΕ: Αντιμέτωπος με σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις το 2014

Σε ένα άλλο επεισόδιο, που καταδεικνύει το βαθύ διχασμό των Αιγυπτίων μετά την ανατροπή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο σπίτι του πρώην προέδρου πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα που τους έβριζε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Μέντατ Σούκρι, στην επαρχία Φαγιούμ, νοτιοδυτικά του Καΐρου, τρεις διαδηλωτές μεταξύ των οποίων και ένας φοιτητής πυροβολήθηκαν στο στήθος και το κεφάλι. Ένας φοιτητής σκοτώθηκε επίσης σε συγκρούσεις στην πόλη Μίνια.

Στην Αλεξάνδρεια, ένας άνδρας και μία γυναίκα έπεσαν νεκροί, επίσης από σφαίρες, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο άνδρας συμμετείχε σε μια διαδήλωση, όμως για τη γυναίκα δεν έχει διευκρινιστεί εάν διαδήλωνε ή αν ήταν απλώς περαστική.

Άλλος ένας διαδηλωτής πυροβολήθηκε από αστυνομικούς στην Ισμαηλίγια, στη διώρυγα του Σουέζ.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε 42 σε όλη τη χώρα ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι έχουν συλληφθεί 122 μέλη της Αδελφότητας και κατηγορούνται για οπλοκατοχή. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ωστόσο επιμένει ότι οι υποστηρικτές της ήταν άοπλοι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο