Entersoft: Στόχος η πρώτη θέση στο επιχειρηματικό λογισμικό

Entersoft: Στόχος η πρώτη θέση στο επιχειρηματικό λογισμικό

Ο Αντώνης Κοτζαμανίδης μιλά στο Fortune για τις προοπτικές στον κλάδο και τα άμεσα σχέδια της Entersoft.

Ξεκίνησε πριν 15 χρόνια με τέσσερα άτομα προσωπικό σε μια αγορά πληροφορικής που είχε τότε πολλούς και ισχυρούς «παίκτες». Τώρα διεκδικεί την πρώτη θέση μεταξύ των παρόχων επιχειρηματικού λογισμικού στη χώρα μας. Ο λόγος για την Entersoft που πλέον απασχολεί περισσότερα από 200 άτομα προσωπικό, διαθέτει γραφεία σε τέσσερις χώρες και παρουσία σε πάνω από 15 διεθνείς αγορές. Το πρώτο εξάμηνο για την Entersoft έκλεισε με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης (αύξηση καθαρών εσόδων 14,2%), ενώ σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη, το πελατολόγιο της δηλώνει σε ποσοστό 85% ευχαριστημένο από τις υπηρεσίες της και πρόθυμο να τη συστήσει σε κάποιο νέο πελάτη.

Ο στόχος της Entersoft είναι να υπερδιπλασιάσει τα μεγέθη της στα επόμενα 4-5 χρόνια

«Σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία συνεχίσαμε τις επενδύσεις σε καινοτομικά προϊόντα και νέες υπηρεσίες. Τα τελευταία χρόνια καταγράφουμε σταθερή άνοδο, έχουμε αυξήσει το brand awareness και συγκαταλεγόμαστε ανάμεσα στους 2-3 μεγάλους παίχτες της αγοράς επιχειρηματικού λογισμικού. Λανσάρουμε καινούρια προϊόντα, όπως το Warehouse Management System (WMS), που αφορά στην παροχή λογισμικού για τη διαχείριση αποθηκών μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεων, τα οποία δημιουργούν προοπτικές περαιτέρω αύξησης του μεριδίου αγοράς μας.» λέει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com

O Αντώνης Κοτζαμανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Entersoft.
O Αντώνης Κοτζαμανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Entersoft.
O Αντώνης Κοτζαμανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Entersoft.

Εξηγεί δε πως το WMS ως σύστημα, χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή μόλις από το 3% των μικρομεσαίων και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα επόμενα χρόνια το ποσοστό που θα καταγραφεί θα είναι διψήφιο. «Το εν λόγω προϊόν απευθύνεται σε εταιρείες που έχουν ωριμάσει και θέλουν να περάσουν στο επόμενο βήμα. Εμείς ως Entersoft, ασχολούμαστε κυρίως με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που το λογισμικό για αυτές δεν είναι commodity. Αγκαλιάζουμε όλη την επιχείρηση προσφέροντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων, μεταξύ των οποίων ERP, CRM, Mobile Filed Sales and Marketing (SFA) και WMS. Δεν παρέχουμε λύσεις για λίγους, αλλά για όλα τα τμήματα μιας επιχείρησης, προκειμένου να υπάρχει μια ισομερής ανάπτυξη και καλύτερη οργάνωση».

Προσθέτει μάλιστα πως τα νέα προϊόντα Entersoft CRM, Mobile SFA και WMS, μπορούν να λειτουργήσουν και με ERP λογισμικό τρίτων κατασκευαστών, δίνοντας στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν τις νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες της Entersoft, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες επενδύσεις τους.

 

«Είμαστε τεχνολογικά μπροστά και προσφέρουμε αυτό που χρειάζονται οι πελάτες»

Ο κ. Κοτζαμανίδης αισθάνεται δικαιωμένος για το επιχειρηματικό ρίσκο που πήρε πριν από 15 χρόνια αφού όπως λέει, για περισσότερο από μια δεκαετία η Entersoft διαθέτει καλή εταιρική φήμη και το όνομα της έχει συνδεθεί με την καινοτομία, την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη.

«Νομίζω ότι η μεγάλη διαφορά μας από τους ανταγωνιστές, πολυεθνικούς και εγχώριους, είναι ότι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα μας έχουν άριστη σχέση ποιότητας και τιμής. Αλλάζουν διαρκώς οι ανάγκες των πελατών μας αλλά και εμείς είμαστε συνεχώς ένα τεχνολογικό άλμα πιο μπροστά και είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε αυτό που χρειάζονται για να ανέβουν επίπεδο στους τομείς της οργάνωσης και της παραγωγικότητας. Παράλληλα οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις που μας επιλέγουν, έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να αξιοποιήσουν και το ευρύ δίκτυο που διαθέτουμε στο εξωτερικό».

Οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη είναι πρώτη προτεραιότητα για το business plan της εταιρείας. Όπως επισημαίνει ον κ. Κοτζαμανίδης η Entersoft υλοποίησε ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 5 εκατ. για την τριετία 2014-2017, ενώ προβλέπεται ένα ισόποσο νέο σχέδιο επενδύσεων για τη επόμενη τριετία. «Στον καινούριο επενδυτικό κύκλο προβλέπεται να δοθεί περισσότερο έμφαση στους τεχνολογικούς και όχι τόσο στους προϊοντικούς άξονες. Το σχέδιό μας είναι να ενσωματώσουμε νέες τεχνολογίες στα υφιστάμενα προϊόντα».

Σχολιάζοντας τον επιχειρηματικό «ιστό» της χώρας και το κατά πόσο αυτός υιοθετεί γρήγορα τις τεχνολογικές αλλαγές, ο κ. Κοτζαμανίδης τονίζει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δυστυχώς δεν είναι αρκετά εξωστρεφείς. «Η ελληνική αγορά λογισμικού είναι σχετικά μικρή και για να καταφέρουν οι εταιρείες να γίνουν ανταγωνιστικές στο εξωτερικό θα πρέπει πρώτα να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στο εσωτερικό της χώρας. ΗΠΑ, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και οι Σκανδιναβικές χώρες επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, ενώ στην Ελλάδα είναι μικρός ο αριθμός των εταιρειών που καινοτομούν και υιοθετούν γρήγορα νέες τεχνολογικά λύσεις. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δομής της ελληνικής οικονομίας, που έχει πληθώρα πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος τέτοιων προχωρημένων λύσεων λογισμικού, τις οποίες πιθανόν και να μην χρειάζονται».

«Η Πληροφορική παραμένει προνομιακός χώρος»

«Η Πληροφορική και το λογισμικό αποτελούν έναν προνομιακό χώρο στον ελληνική πραγματικότητα και αυτό φαίνεται και από τα startups που συνεχώς δημιουργούνται. Για να πετύχει μια νεοφυής επιχείρηση δε χρειάζεται κεφάλαιο ή υποδομές, αλλά μυαλό και γνώση. Πολλά νέα παιδιά στρέφονται σε αυτό τον κλάδο ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ανεργία. Οι αμοιβές είναι πολύ καλές και υπάρχει και μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό για αυτές τις ειδικότητες».

«Το μέλλον του λογισμικού στην Ελλάδα προβλέπεται ευοίωνο, είτε για κάποιον που θέλει να κάνει καριέρα στελέχους, είτε για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει την τύχη του ως επιχειρηματίας. Το να ξεκινήσεις μια επιχείρηση στον κλάδο της Πληροφορικής είναι απλό. Δεν υπάρχουν ούτε χωροταξικής φύσεως, ούτε αδειοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες επιχειρήσεις». Επίσης, κατά τον κ.Κοτζαμανίδη, η διαχείριση της οργανικής ανάπτυξης μιας εταιρείας είναι καθαρά θέμα ταλέντου. «Ο επιχειρηματίας στον κλάδο μας χρειάζεται να διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις για να διαχειριστεί σωστά ικανούς ανθρώπους που είναι υψηλού επιπέδου επιστήμονες και να τους δώσει κίνητρα ώστε να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους».

Στην περίπτωση της Entersoft εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξε το ότι διοικείται από ανθρώπους που μελετούν καλά τις κινήσεις τους και δεν κάνουν βεβιασμένα οικονομικά ανοίγματα. «Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούμε με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό. Οι επενδύσεις πραγματοποιούνται με χρήματα των μετόχων και η αυτοχρηματοδότηση προκύπτει από την κερδοφορία μας». Προσθέτει δε πως ένα στοιχείο που καθιστά την Entersoft μοναδική είναι η ιδιαιτερότητά της ότι είναι πολυμετοχική. Για τον κ. Κοτζαμανίδη το μεγάλο «στοίχημα» ήταν να καταφέρουν να συνυπάρξουν με σεβασμό πολλοί μέτοχοι μαζί, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν την αποστολή και την ευθύνη να αφουγκραστούν τις ανάγκες των πελατών και των συνεργατών τους.

Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κοτζαμανίδης υπογραμμίζει πως υπάρχουν σημάδια σταθερότητας έπειτα από ένα κύκλο αβεβαιότητας. «Είναι όμως αναπάντητο το πόσο θα διατηρηθεί αυτή η κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση τα χειρότερα έχουν περάσει. Το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι. Για να καινοτομήσουν όμως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν πόρους και για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο να αλλάξει η δομή της οικονομίας. Το θετικό είναι ότι σε κλάδους όπως η πληροφορική διαθέτουμε δεξαμενή ταλέντων και μεγάλο αριθμό ικανών επαγγελματιών που μπορούν να στηρίξουν φιλόδοξες και καινοτομικές επιχειρήσεις» καταλήγει.