Εντυπωσιακές επιδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα

Εντυπωσιακές επιδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα

Στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει εντυπωσιακά, κατά 400 μονάδες βάσης.

Μειώνεται το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα, ενόψει της επικείμενης εξόδου στις αγορές νωρίς τον Φεβρουάριο, γραφεί το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

Ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ότι σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1.13%. Σε δημοπρασία που είχε γίνει στις 3 Ιανουαρίου το επιτόκιο ήταν 1.65%.

Η Ελλάδα επιδιώκει να επανέλθει πλήρως στις αγορές ομολόγων φέτος, καθώς τον Αύγουστο λήγει το πρόγραμμα στήριξης. Η κυβέρνηση αναμένεται να δοκιμάσει τις διαθέσεις των αγορών με την έκδοση επταετούς ομολόγου, ίσως εντός της επόμενης εβδομάδας, αναφέρει το πρακτορείο.

Συνολικά οι επιδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων είναι εντυπωσιακές, τη στιγμή που ο Ιανουάριος του 2018 αναδείχθηκε στον χειρότερο μήνα από τα τέλη του 2016 για τις αγορές ομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική.

Γενικότερα, ο μήνας Ιανουάριος, με την αύξηση του κόστους δανεισμού, έδειξε ότι η τάση για άνοδο των αποδόσεων επιστρέφει, καθώς η ισχυροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας θα σημάνει το τέλος της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε περισσότερο από 36 μονάδες βάσης καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, διαμορφούμενη αυτή τη στιγμή στο 3,7, αφού όμως στη διάρκεια του προηγούμενου μηνός κατάφερε να διολισθήσει και κάτω από το 3,6%, όταν τα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών στον κόσμο έχουν «δει» τις αποδόσεις τους να αυξάνονται.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού είχε ανοίξει τον μήνα στο 4,1%, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο κυμαινόταν κοντά στο 7%. Στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει εντυπωσιακά, κατά 400 μονάδες βάσης, σύμφωνα με δείκτες του Bloomberg.

Επίσης, το spread του 10ετούς ελληνικού έναντι του αντίστοιχου γερμανικού υποχώρησε, προσωρινά, εντός του Ιανουαρίου κάτω από το φράγμα των 300 μονάδων βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2017 η απόδοση της 10ετίας μειώθηκε περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επιστρέφει στην αγορά.

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, ο δείκτης κρατικών ομολόγων έχει ενισχυθεί από την αρχή του 2017 κατά 35,15%, ρυθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον ρυθμό 6,9% του δείκτη κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.