Έως το Eurogroup του Νοεμβρίου το 80% των προαπαιτουμένων

Έως το Eurogroup του Νοεμβρίου το 80% των προαπαιτουμένων
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (Α) κατά την τελετή ορκωμοσίας των νέων βουλευτών στην Βουλή, Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015. Πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές του Ιανουαρίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Αυτό σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Τί είπε για το Ελληνικό και το κοινωνικό μέρισμα. 

“Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του χρόνου, να ακολουθήσει μια περίοδος που θα αρχίσουν και οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος, να αρχίσει μια διαδικασία εξόδου στις αγορές πάλι όταν οι αρμόδιοι φορείς το θεωρούν εφικτό και σκόπιμο και να αρχίσουμε την ‘Ανοιξη την τελική αξιολόγηση με στόχο τον Ιούνιο να έχουν τελειώσει όλα”.

Αυτό σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, περιγράφοντας τα βήματα έως την οριστική έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία που αυτό συνεπάγεται. Επισήμανε ότι “μνημόνιο” σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο και ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρχει μνημόνιο. Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι έκρινε αναγκαίο για να είναι υπό έλεγχο οι εξελίξεις: Δηλαδή να ολοκληρώσουμε γρήγορα την αξιολόγηση, έχουμε αυτοδεσμευτεί, συγκλήθηκε υπουργικό συμβούλιο, μίλησε ο πρωθυπουργός, έχουμε ορίσει ειδικό υπουργό που παρακολουθεί, έχουμε αυτοδεσμευτεί έως το Eurogroup τις αρχές Νοεμβρίου να έχουμε κλείσει το 80% των υποχρεώσεων και το υπόλοιπο, στον υπόλοιπο χρόνο. Τόνισε ότι δεν έχει αυτή αξιολόγηση τις δυσκολίες που είχαν οι άλλες και πως αν δεν υπάρχουν τέτοιου είδους εμπόδια -όπως αυτά που εμφάνισε το ΔΝΤ πέρυσι τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου, διαφωνώντας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις εκτιμήσεις τους- θα έχει κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος του χρόνου.

Επισήμανε πως το τι ισχύει μετά το πρόγραμμα είναι λίγο-πολύ προσδιορισμένο και πως η λεγόμενη διευρυμένη πιστωτική γραμμή που διαπραγματευόταν ο κ. Σαμαράς, ήταν ένα είδος νέου μνημονίου.

“Έχοντας κατοχυρώσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, μπορούμε να δώσουμε την ώθηση στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις“, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα -το αναγνώρισε και ο κ. Τόμσεν- και πως το πρόβλημα τους είναι ο μεγάλος όγκος των κόκκινων δανείων. “Γι’ αυτό κάνουμε ό,τι χρειάζεται στο θεσμικό επίπεδο ώστε να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων, ώστε να υπάρξει και χώρος για νέα δάνεια”.

 

Η απόφαση του ΚΑΣ ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσουμε στην επένδυση”

Αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό και την εξέλιξη στο ΚΑΣ, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι “ενδιαφερόμαστε να προχωρήσει η επένδυση με όρους ασφάλειας δικαίου” και πως αν δεν περνούσε η υπόθεση από το ΚΑΣ θα υπήρχαν διαρκώς προσφυγές στο ΣτΕ. “Τώρα έχουμε μια σαφή απόφαση που απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί, είναι συμβατή με την επένδυση. Χαρακτήρισε παρεξήγηση την αντίληψη που δημιουργήθηκε από την αρχή ότι ή αρχαία θα έχουμε ή επένδυση, παραπέμποντας στο παράδειγμα του Μετρό. Για να σημειώσει γενικότερα ότι “πρέπει να συνδυάσουμε ανάπτυξη με περιβάλλον και πολιτισμό”. Σχολίασε ότι δεν υπάρχει τίποτα το αιφνιδιαστικό, ότι ήταν γνωστό πως υπάρχουν αρχαία στον χώρο, και πως θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει αιφνιδιασμός ή έκπληξη.

Ο κ. Δραγασάκης, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι “δεν νοείται συζήτηση αν χρειαζόμαστε ή όχι επενδύσεις, δεν θεωρώ δηλαδή ότι υπάρχει κάποιος λογικό άνθρωπος που να μην καταλαβαίνει ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις”. Πρόσθεσε ότι “δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουμε επενδύσεις”. Υπογράμμισε ότι επενδύσεις θα γίνουν, όχι όμως ως Φαρ Ουέστ, “θέλουμε επενδύσεις που θα είναι φιλικές στο περιβάλλον και να έχουν την αποδοχή της κοινωνίας”. Επισήμανε ότι έχει συστηθεί ειδική task force για τις επενδύσεις, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί και φέτος

Ερωτηθείς για το κοινωνικό μέρισμα που έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει η κυβέρνηση από το πλεόνασμα, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά

Ερωτηθείς με αφορμή τη σημερινή ενημέρωση του κ. Χουλιαράκη, στο πλαίσιο της ΕΚΕΠΕ (Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου του Κυβερνητικού έργου), προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όπου σύμφωνα με τη δημοσιογραφική ερώτηση “ακούστηκε” ποσό 800 εκατ. για κοινωνικό μέρισμα ο κ. Δραγασάκης είπε ότι το ποσό μπορεί να είναι τόσο ή και μεγαλύτερο και πως αυτό θα προσδιοριστεί τέλη Νοέμβρη. ‘”Γιατί”, εξήγησε, “έχεις τα έσοδα, αλλά έχουμε δεσμευτεί να έχουμε ένα πλεόνασμα, άρα πρέπει να ξοδέψουμε τόσα χρήματα ώστε το μεν πλεόνασμα να το πιάσουμε, αλλά και να μην περισσέψουν και πολλά χρήματα που δεν θα μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε μετά”. Πρόσθεσε ότι άρα ο κ. Χουλιαράκης είναι ο πιο αρμόδιος για να δώσει το εύρος του ποσού, συμπληρώνοντας ότι σε ό,τι αφορά το πού θα χρησιμοποιηθούν είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση συλλογικά και με ευθύνη του πρωθυπουργού. Θα γίνει τώρα και η επιστροφή σε αυτούς που έχουν να λαμβάνουν”

Ο κ. Δραγασάκης ρωτήθηκε και σχετικά με “την υποδόση των 800 εκατ. που εκκρεμεί και που θα έρθει υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρωθούν οφειλές προς τους ιδιώτες”. Σημείωσε ότι έγινε εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων τον Αύγουστο, διαπιστώθηκαν τα ποσά, αλλά η εκταμίευση και η επιστροφή σε αυτούς που έχουν να λαμβάνουν θα γίνει τώρα”, προσθέτοντας ότι ως έναν βαθμό είναι τεχνικό το ζήτημα.

Σήμερα πιάστηκε ο στόχος που αφορούσε 58.000 συντάξεις

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι και την υποδόση θα πάρουμε και χρήματα πέφτουν ήδη στην αγορά και το τελευταίο τρίμηνο θα είναι τρίμηνο ισχυρής ανάπτυξης και ότι θα αποδοθούν και όλες οι συντάξεις που εκκρεμούν. Σημείωσε ότι μάλιστα σήμερα πιάστηκε ο στόχος που αφορούσε σε 58.000 συντάξεις.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ